A tél színkompozíciói

A hónap műtárgya képzőművészeti sorozat keretében, február 11-én Gy. Riba János Csúszkálók című festménye került bemutatásra a Szikra Galériában. Az esemény egyben tiszteletadás és emlékezés volt a művész születésének 115. évfordulójáról.

Gy. Riba János 1905-ben született a horvát – szlavóniai községben Gyulavesen. A nevét kiegészítő Gy. betű jelentése: Gyulavesi. 1937-ben telepedett Jászberénybe, a Rákóczi út 32. számú házon emléktábla jelzi, hogy életének egy jelentős szakaszát élte ott.
A Szikra Galéria alig néhány házra van csak onnét, mely kávézójának falain a festőművész születésének 115. évfordulója tiszteletére kamarakiállítást rendeztek be, valamint A hónap műtárgya sorozatának bemutatójára Csúszkálók című olajképét választották ki.
A művészeti esemény zenei felvezetésében ez alkalommal fuvolán megszólaltatott zenedarabok kerültek bemutatásra a Palotásy János Zeneiskola növendékei és oktatójuk előadásában.

Gy. Riba Jánossal kapcsolatos témában ki is beszélhetne leghitelesebben, mint három lánya közül a harmadikként született Maleticsné dr. Riba Magdolna, aki büszkén őrzi és gondozza édesapja művészeti hagyatékát. Ez az alkalom ebben a körben már a negyedik volt, hogy meghallgathattuk gondolatait. Jászberénybe elkísérték őt a család tagjai, akik közül Izabel unokájába öröklődhetett a dédnagyapa képessége, mivel tehetségesen fest, ami néhány bemutatott alkotásán is szembetűnt.

A szép számmal összegyűlt közönség soraiban többek mellett az előadó egykori osztálytársai közül is sokan helyet foglaltak.
Maleticsné dr. Riba Magdolna a művészetek különböző ágaiban leggyakrabban visszatérő téma, – az évszakok ábrázolása, esetünkben a tél –, néhány alkotáson át való bemutatásával közelített a kiválasztott kép témájához. Gy. Riba festészetének első időszakában az impresszionizmus hatására készültek művei, később a naturalizmus stílusjegyeit hordozzák képei. A Csúszkálók olajképén egy idillikus falusi táj nosztalgikus téli pillanatképe elevenedik meg. A behavazott tájat, a hó ragyogását a kék szín árnyalatainak, kompozícióinak sokaságával adta vissza. Pasztell színekkel elnagyolja a feltűnő alakokat, foltokban jelenítve meg őket. Mozdulataikat vonalkákkal, pettyecskékkel fejezi ki, de még így is bennük van a dinamika. A kép azt sugallja, hogy egy falu befagyott pocsolyáján is vidáman csúszkálhatunk.

Az alkotó életének pillanataiból Metykó Béla helytörténet kutató villantott fel részleteket, korabeli újságcikkekből összeállított érdekességeket felvillantó előadásában. Ez alkalommal Gy. Riba János szülőföldjének a hallgatóság által ismeretlen momentumairól, valamint a művész ötvenes évektől végzett templomfelújítási munkáiról juthattak ismeretekhez az érdeklődők.
Az előadásokat követő kötetlen beszélgetés, borozgatás alkalmával többen megosztották elsősorban a Gy. Riba alkotásokkal kapcsolatos történeteiket, melyeket emlékekként őriznek.

Az est zárórészében a társaság tagjai szívesen szemlélték meg a galéria állandó kiállításán szereplő többi Gy. Riba János alkotást. Tegye meg ön is!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?