Róna Péter: Magyarországnak az EU-ban a helye!

Az Európa a Jövőnk Egyesület fórumának vendége április 23-án délután Róna Péter közgazdász, jogászprofesszor, korábbi köztársasági elnökjelölt, a Jobbik-Konzervatívok EP listavezetője volt, akit a Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton is elkísért Jászberénybe. Az Ifjúsági Házban tartott találkozó fő témája Magyarország jövője, az EU és hazánk kapcsolata volt.

Róna Péter bevezetőjében elmondta, hogy megválasztása esetén az Európai Parlamentben három fő célja lesz. Az első, hogy hazánk maradjon az Európai Unió tagja, mert Magyarországnak ott a helye. A második, hogy az uniós pénzek érkezzenek hazánkba, mégpedig úgy, hogy ne a központi hatalom kapja azt, hanem az önkormányzatok. A harmadik fő célja pedig az lesz, hogy az uniós és a magyar bérek között csökkenjen a különbség.

Mindehhez Gyöngyösi Márton hozzátette, úgy látják, hogy a jelenlegi kormány szeretné kivezetni az Európai Unióból Magyarországot. Márpedig nekünk az EU tagjainak kell maradnunk, s a NATO tagságunk sem lehet kérdéses, jelentette ki a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

Róna Péter egy kérdésre elmondta, hogy legszívesebben a magyar alkotmány hiányáról beszél, mert ez a téma, mint jogászprofesszort is érdekli.

– Sajnos még a szakmabelieket sem izgatja ez a téma, pedig szerintem ez mindennek az alapja. Az alkotmány egy szerződés a nép és a hatalmon lévők között. Arról szól, hogy a hatalom gyakorlói milyen keretek között végezhetik munkájukat. A ma érvényben lévő Alaptörvény nem alkotmány. Azt a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint alakítják napról-napra, s így azt csinálnak, amit akarnak.  – mondta Róna Péter, aki azt is megjegyezte, hogy ez nem fér bele a demokráciába. A beszélgetés során szóba jött az is, hogy történelmünk bizonyítja, nekünk, magyaroknak mindig kell egy vezető, aki után megyünk.

– Meggyőződésem, hogy a legjobb jelölttel vág neki az EP választásnak a Jobbik-Konzervatívok. Róna Péter pártfüggetlen, civil jelöltként vezeti pártunk EP listáját. Professzor úr pártideológiákon átívelő módon képes a programjával megszólítani a választókat. Ez pedig azért fontos, mert az EU-hoz való tartozás, az EU parlamenti munka alapvetően pártideológiákon átívelő módon kell, hogy megvalósuljon. Ha lenne Magyarországon bármiről is nemzeti konszenzus, akkor annak arról kellene szólnia, hogy Magyarország elkötelezett az Európai Uniós tagság mellett – mondta Gyöngyösi Márton, aki ehhez kérte a választók támogatását.

A két vendég az Ifjúsági Házban tartott beszélgetés előtt utcafórumon a jászberényiekkel is találkozott, akik a Jobbik-Konzervatívok listáját aláírásukkal is támogathatták.

 

Vélemény, hozzászólás?