XI. Jászsági Pálinkamustra és Párlatverseny

A Jászsági Pálinka Lovagrend szervezte, évtizedes hagyományt maga mögött tudó rendezvényt, április 20-án szombaton tartották a Jász Múzeumban.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is támogatta a rendezvényt Jászberény Város Önkormányzata. Így azután nem érte meglepetésként a megnyitó vendégeit, hogy a Jászsági Pálinka Lovagrend nevében Kalla Pál nagymester köszöntötte őket, majd a múzeum igazgatója Gulyás András Zoltán és Jászberény polgármestere, Budai Lóránt is üdvözölte a nemes vetélkedés résztvevőit.

Az eseményen, a szokások szerint, több pálinkalovagrend tette tiszteletét szerte az országból és a határon túlról köztük a zentaikat (Szerbia), a Szent István Pálinka Lovagrend (Sóly), a Bükki Pálinka Lovagrend és a Magánfőzők Pálinka Lovagrend és vállaltak részt a mustrában és a házi fogyasztásra főzött pálinkák megmérettetésében. 35 nevező 160 tételét vizsgáltak a szakértő ítészekből összeállított zsűri asztalok délelőtt, kiválasztva több körben a kategóriák legjobb pálinkáit. A közös ebéd elköltése után, az eredményhirdetést a Lehel Vezér Gimnázium Férfikarának kórus műsora vezette fel, majd Novák István plébános mondott áldást a pálinkára és annak készítőire. A versengő tételek közül 46 kapott arany minősítést, külön ismerték el a kategóriák legjobbjait és megnevezték a Jászság, Jászberény és a Pálinkamustra legjobb pálinkáját.

A kategóriák győztesei

Alma: Oldal Gábor (Palotás – Jona Prince)

Körte: Dankó Péter (Dunaharaszti – Kiffer körte)

Birs: Kovács Róbert (Bácsszőlős-Szerbia – Birsalma)

Cseresznye: Bordás Krisztián (Jászágó – Cseresznye)

Meggy: Szabó Sándor (Jászkisér – Meggy)

Szilva: Nagy Richárd (Gödöllő – Presenta szilva)

Kajszibarack: Muth Pince (Báta – Kajszibarack)

Őszibarack: Hól Mihály (Kiskunfélegyháza – Vadőszibarack)

Szőlő: Kiss László (Ács – Irsai Olivér)

Törköly: Fülöp Tibor (Besenyszög – Törköly)

Bogyós: Tóth Attila (Abasár – Bodza)

Borpárlat, borseprő: Nagy Richárd (Gödöllő – Érlelt porpárlat Olaszrizling)

Jászberény legjobb pálinkája: Lénárt Gábor – Kajszibarack

A Jászság legjobb pálinkája: Limbóczki János (Jászberény – Birsalma)

A legkülönlegesebb pálinka: Tóth Attila (Abasár – bogyós: Tűztövis)

A mustra legjobb pálinkája: Varga László (Ács – törköly: Irsai Olivér törköly)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?