Utazás egy életen át

Meleg Alajost, egy igazi örökifjú születésnapost köszönthettünk a szép­korúak között február 15-én, szombaton a Sólyom Hotelben összegyűlt népes család körében.

Keveseknek adatik meg, hogy úgy ünnepeljék kilencvenedik születésnapjukat, mintha az csupán a hatvanadik lenne, de Meleg Alajos azok közé tartozik, akiket igazán szerethet a jóisten. A Sólyom Hotelben gyülekező családtagok körbeülték a szeretett dédpapájuk tiszteletére megterített hosszú asztalt, melynek fő székéről Alajos bácsi úgy pattant fel érkezésemre, mint aki néhány pillanatra megfeledkezett, mi végre is a nagy ünneplés.
Meleg Alajos 1930. február 14-én született, talán ez lehetett az oka annak, hogy olyan szerelmes volt egész életében, fűzte hozzá humorosan, majd elárulta, valójában egyetlen nagy szerelme mindig is az utazás volt. A jászárokszállási tanyavilágban töltött kisgyermekkort követően a négyszállási iskolában végezte a hat osztályt, majd a honvédségnél gépkocsivezetői posztot töltött be. A sikeres szakmai vizsga letétele után negyvenegy éven át járta teherautóval az országot, ebből az időszakból nyugdíjasként még tizenkét évig koptatta az abroncsokat az utakon.

Fiatalon Jászberényben építkeztek, mely a család szempontjából jó döntésnek bizonyult. Feleségével huszonnégy éven át alkottak egy párt a válás kimondásáig, kapcsolatuk gyümölcsei Jutka, illetve Margit leányuk, aki sajnos negyvennégy éves korában örök nyugovóra tért. A négy unoka és négy dédunoka természetesen egy percig sem hagyja unatkozni Alajos bácsit, nem mintha egyébként eseménytelenül telnének a napjai, hiszen ugyanolyan szenvedéllyel szólítják az utak, mint egykoron.

„A hosszú élet titka úgy gondolom, hogy azt csináltam az életemben, amit szerettem. Nagyon szerettem vezetni. Sokszor a régi munkatársaknak is mondom – akik még dolgoznak – hogyha messzi útra mennek, vigyenek el.” – osztotta meg csillogó szemmel a derűs Alajos bácsi, aki a búcsúzáskor még hozzátette, biztos benne, hogy a következő köszöntéskor legalább ilyen örömteli hangulatban találkozunk. Az életvidám ünnepeltet Szatmári Anikó képviselő köszöntötte az önkormányzat és a város nevében friss virágcsokorral, és a miniszterelnök kísérőszavait tartalmazó emléklappal.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?