A költő lírája képekben ábrázolva

Hagyományaihoz híven, versillusztrációk készítésére ösztönző alkotópályázatot hirdetett Jászsági középiskolás diákoknak a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, amelyen Radnóti Miklós Razglednicák című vers lírájának üzenetét kérték ábrázolni a képzőművészet eszköztárából választott technikával.

A Magyar Költészet Napja köszöntésére, április 11-én délután, tartották a pályázat eredményhirdetését és a legjobbnak ítélt alkotásokból összeállított kiállítás megnyitóját a Hamza épületében. Az intézmény igazgatója Farkas Edit foglalta össze az alkotópályázat lefolyását, melynek folyamatában 78 különböző szabadon választott technikával készített alkotás érkezett. Kitüntetett érdeklődéssel fogadták azokat az illusztrációkat, ahol az egész életmű mondanivalóját sikerült visszaadni, de természetesen bármelyik Radnóti költeményben megjelenő képi elem megformálását örömmel vették. A szakmai zsűrizést Farkas Edit mellett, Beluzsár Csaba művésztanár és Koncz Gábor festőművész, grafikus végezte, értékelték az írott szó képi megfogalmazását, az emberi érzelmek értelmezését és megjelenítésének alkotó fantáziáját. A kreatív diákok ügyes kísérletet tettek az irodalom és képzőművészet elméleti és gyakorlati összekapcsolására. A legtöbb pályamű a Lehel Vezér Gimnáziumból érkezett, Nagy Tamás rajztanár lelkes ösztönzésére, így a legtöbb díjazott a patinás intézmény tanulói közül került ki.

Különdíjat kapott Ágnecz László (LVG 11.B). Harmadik díjjal jutalmazták Tardi Kinga (Jászapáti Gimnázium 10.B) alkotását, második helyre sorolták Olajos Anna (LVG 9.C) művét, a legjobbnak Tóth Panna (LVG 9.B) monotípiáját választották.

A kiállított alkotások május közepéig lesznek láthatók a Hamza Múzeum kistermében és folyosóján.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?