Petőfi Rékasítól a Magyar Költészet Napján

Az idén 150 éves Jász Múzeum a Magyar Költészet Napját Rékasi Károly színművész Szabadság, Szerelem (Petőfi 2000) című zenés előadóestjével ünnepelte április 11-én a Déryné Művelődési Központ emeleti nagytermében. A jászberényi születésű művészre sokan voltak kíváncsiak, s akik eljötte, ezúttal sem csalódtak.

A rendezvény vendégeit a Jász Múzeum igazgatója, Gulyás András Zoltán köszöntötte. Rövid bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy immáron hat évtizede annak, hogy a Magyar Költészet Napját József Attila születése napján tartjuk. Szólt arról is, hogy Petőfi a szabadság és a szerelem költőjeként szerepel a magyar- és a világirodalomban is.

Az egy óra időtartamú – Petőfi 200 – előadás Petőfi Sándor: Útirajzok c. naplójára támaszkodva állt össze, ez adta a produkció gerincét. Egy évnyi országjárás, belesűrítve egy órába, élőzenés kísérettel. Leveleit barátjához, Kerényi Frigyeshez írta, ám azokat soha nem küldte el a címzettnek, így váltak ezek “fiktív” írásokká. A levelek közben előadott versek pedig minden bizonnyal sokaknak ismerősek is lehettek, hiszen életünk során számtalanszor találkozhattunk a kiváló költőnk gondolataival. Ezek a gondolatok pedig Rékasi Károly előadásában ezúttal is életre keltek. Így azután a színművész és kísérője, Somlai Valéria zongoraművész méltán kapott nagy tapsot az előadást követően.

 

Vélemény, hozzászólás?