Andersen Liga: hosszabbításban nyert a Győr Jászberényben

Az Andersen Liga 2023-2024-es szezonjának fináléjában, április 12-én, a döntő második mérkőzését rendezték a Jászberényi Jégcsarnokban. Ez már egy egészen más mérkőzés volt, mint a két együttes három nappal korábbi, Győri találkozója, ahol a házigazdák a második harmadban átgázoltak a mieinken és egy 8-0-s sikerrel szereztek vezetést a három győzelemig tartó párharcban.

Nos, úgy tűnik, hogy a döntő igazán ezen a második összecsapáson kezdődött el. Telt ház várta a csapatokat és egy nagy meglepetés. A korongot ugyanis a legendás jászberényi bajnokcsapat idegenlégiósa, Alekszandr Vlaszov dobta be. Ukrajnából érkezett a találkozóra és óriási tapsot kapott, hiszen Jászberényben az 1989/1990-es bajnokcsapat játékosainak mindig jár az elismerés. A kiváló center hozott magával olyan relikviákat, melyek az akkori időkből valók, s ezekre a hokibarátok licitálhatnak majd. A részleteket a Lehel HC facebook oldalán lehet hamarosan olvasni. A klub ezúton is kéri, hogy a sportbarátok, ha tudnak, akkor segítsenek a nehéz helyzetben élő, egykori kiváló sportolón.

Az ünnepi esemény után gyors győri góllal kezdődött a találkozó. Alig kezdődött meg a második perc a mérkőzésen, amikor a vendégek játékos-edzője Odnoga Mátyás talált a kapuba (0-1). Ekkor sokakban felrémlett a három nappal korábbi találkozó, ám a folytatás ezúttal egészen másként alakult. Igaz, a mieinknek kellett néhány perc, hogy a gól okozta sokkból magukhoz térjenek, de ez olyan jól sikerült, hogy a 6. percben Tiurikov Daniil egyenlített (1-1), majd a harmad hajrájában Borbát Márk találatával már nálunk volt az előny (2-1). Hogy nem mentünk előnnyel a pihenőre az Csölle Dánielnek volt köszönhető, aki a berényi második gól után 46 másodperccel egalizálta az eredményt (2-2). Remek első harmad volt, amelynek szünetében a vendégek játékos-edzőjét, Odnoga Mátyást a mentők a Szent Erzsébet Kórházba szállították. Egy ütközést követően estek rá a lábára és bokasérülést szenvedett, de a találkozó végén már ismét a jégcsarnokban volt. Igaz, a mérkőzést követően sántikálva közlekedett.

Az elsőhöz hasonló izgalmakat hozott a második harmad is. A 24. perc végén fejre-nyakra irányuló táadásért Gáspár Bence kapott végleges fegyelmi büntetést, amely azzal is járt, hogy a mieink 5 percig emberhátrányban játszottak. Ebből azután nagyon jól jöttünk ki, mivel a 26. percben Tiurikov Daniil „lopott” egy korongot és emberhátrányban szerzett vezetést (3-2). A 32. percben azután mi kerültünk emberelőnybe Madácsi Benedek kiállítását követően, ám nem sikerült a negyedik gólt megszereznünk. Sőt, amikor a kiállítás lejárt, azonnal egyenlítettek a vendégek. A büntetőpadról belépő Madácsihoz pattant a korong, aki köszönte szépen a lehetőséget és olyan erővel lőtt a kapuba, hogy Monostorinak esélye sem volt hárítani (3-3). A lövés pillanatában egy jászberényi bot nyakon találta a vendégek játékosát, aki a későbbiek során már nem is tudott visszatérni a jégre. A találkozó végén Odnoga Mátyás annyit tudott az állapotáról elmondani, hogy a Szent Erzsébet Kórházban vizsgálják a sérülését. A harmad hajrájában ismét felpörögtek az események. A vendégek kerültek kettős emberelőnybe és Makovics Bence szerzett vezetést a győrieknek (3-4). Már csak 7 másodperc volt a harmadból, amikor mi játszhattunk öt a négy ellen és 9 tized másodperccel a játékrész vége előtt Fedorin Roman egyenlített (4-4). Fantasztikus 20 perc volt, meglehetősen „őrült” befejezéssel.

Negyven percnyi játék után teljesen nyílt volt a találkozó, nehezen lehetett volna megtippelni, hogy melyik csapat örülhet majd a végén. Óriási küzdelem folyt a jégen, s mindkét csapatnak volt lehetősége a rendes játékidőben a maga javára fordítani a találkozó állását. A kapusok azonban, akik végig nagyszerű teljesítményt nyújtottak, lehúzták a rolót. Monostori Tamás nálunk, Kornakker Dávid a győrieknél időnként elképesztő bravúrral hárította a kapuja felé irányuló korongokat. A harmadik harmad legvégén, Jábor Bendegúznak kellett a büntetőpadra ülnie, azaz az utolsó 32 másodpercben emberelőnyben játszhattak a mieink. Gól azonban nem született, s így jöhetett a hosszabbítás.

Másfél percig 4 a 3 ellen játszhattak a mieink, ám nem tudtak Kornakker ezén túljárni. Miután a létszám kiegyenlítődött, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, s a 65. perc végén FeketeBotond közelről betalált Monostori kapujába (4-5). Ez jelentett a döntő második mérkőzésének a végét, s azt, hogy két találkozó után 2-0-ra az UNI Győr ETO HC vezet a három győzelemig tartó fináléban.

Fantasztikus találkozó, igazi döntő mérkőzés volt. Egy kis szerencsével fordított is lehetett volna az eredmény. Mindkét csapat játékosai mindent megtettek a győzelemért, a hokibarátok pedig egy nagyszerű élménnyel lettek gazdagabbak.

Andersen Liga döntő 2. mérkőzés

Lehel HC – UNI Győr ETO HC 4-5 (2-2, 2-2, 0-0, 0-1) Hosszabbítás után

A bajnoki döntő állása: az UNI Győr ETO HC vezet 2-0-ra

A találkozó után Rusznyák Szilárd, a Lehel HC vezetőedzője így értékelte a látottakat: – Nagyon örömteli, hogy tudtunk ennyit előre lépni az első meccshez képest. A srácokkal átbeszéltük hogyan lehetne jobban játszani és közel tartani magunkhoz a győri csapatot. A meccs elején lehetett érezni, hogy mennyire elszánt mindenki. Le a kalappal mindenki előtt! Óriásit melóztunk! Vasárnap azért megyünk Győrbe, hogy visszahozzuk a párharcot hazai pályára!

Odnoga Mátyás, a győriek vezetőedzője elmondta, tudták, hogy az első mérkőzés eredménye (8-0) nem mutatta igazán, hogy a Lehel HC mire képes. Ezúttal a jászberényiek akarata érvényesült a jégen, míg ők nem tudták a saját játékukat játszani. Nagyon nehéz mérkőzés volt, de most már arra készülnek, hogy vasárnap Győrben lezárják a párharcot és megnyerjék a döntőt. Tudják, hogy ez nem lesz könnyű, de ezt szeretnék elérni.

Andersen Liga döntő 3. mérkőzés

április 14. – vasárnap

18.30 óra: UNI Győr ETO HC – Lehel HC

Nemak Jégcsarnok

Hajrá Lehel HC!

(Fotó: Gémesi Balázs)

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?