Túl minden határon

Vujity Tvrtko, Pulitzer-emlékdíjas újságíró február 14-én, pénteken tartott jótékonysági, motivációs előadást a zsúfolásig megtelt Lehel Film-Színházban, ahol hétköznapi hősök sorsát mutatta be a tőle megszokott őszinteséggel és empátiával.

A várva várt előadót L. Dézsi Zoltán jászberényi születésű riporter konferálta fel, aki nemcsak kollégájának, hanem barátjának is tudhatja Vujity Tvrtko-t. „Minden riportját úgy készíti, mintha élete fő műve lenne.” – méltatta a népszerű televíziós riportert, akinek legfőbb tulajdonságai közt említette az alázatot, szorgalmat, hitelességet és humort, melyek sikerének legfőbb zálogai.

Vujity Tvrtko saját bevallása szerint azért meséli el ezeket az olykor igen pokoli történeteket, hogy lássuk, nem feltétlenül a saját problémáink a legnagyobbak. Vannak, akik nagy hátránnyal indulnak az életben, vagy komoly krízisből kell talpra állniuk, és mégis igent mondanak az életre, ezzel példát mutatva embertársaiknak. Tvrtko pedig amellett, hogy nézői elé tárja ezeket a történeteket, maga is segít, amiben csak tud. „Mások küzdelme ad nekem erőt! …ha nekik sikerült az álmaikat megvalósítani, nekünk is sikerülhet!” Tvrtko egyik nagy álma volt eljutni a diktatórikus Észak-Koreába, ami két év előkészület után a Baptista Szeretetszolgálat segítségével sikerülhetett. A számos leforgatott riport közül emlékezetbe idézte többek között Torma András, a II. világháború utolsó hadifoglya, Szamira és Nick Vujicic történetét is. Hallottunk Csernobil szellemvárosának ijesztő légköréről és Türkmenbasi már-már meghökkentő birodalmáról a maguk kendőzetlen valójában. A hallgatóság nevetőizmait is rendesen megmozgathatta az est folyamán. A számos sziporkázó humortöltet mellett Kembe Sorel-lel közös olimpiai kalandjai különösen mulattatóak voltak, holott az utazás meglehetősen komoly céllal jött létre.

Az érzelmi hullámok egyik völgyében megismerhettük Ágika történetét. A bátor kislány a halálos kórral küszködve is a legjobb tanulója lett a kórháziskolának, és nehezményezte, hogy könyvtár hiányában nem tud eleget olvasni. Tvrtko ezért már hatodik alkalommal adományoz gyermekkönyvtárat, ezúttal a közösségi oldalán indított játékos nyertesének, Kárpátaljának. A jászberényi előadás bevételét saját forrásból megduplázta, így mintegy 1,5 millió forintnyi gyermekkönyv adományt tud eljuttatni a nélkülöző, határon túli régióba.

Előadása végén egy összefoglaló filmben láthattuk is azokat az arcokat, akikről az előadás során hallhattunk. Az est sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a jászberényi közönség állva, vastapssal hálálta meg Tvrtko reményt keltő, biztató szavait.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?