Félreértett félrelépések forgatagában

Napsütésben várakozó tömegek gyűltek össze vasárnap este a Lehel Film-Színház bejárata előtt, amire nem csak az utcán várakozó hajcsavarós Kiss Ramóna adott indokot. Színes, modern díszlet fogadta a vendégeket az Estére szabad a kecó, avagy a londoni szextett című humoros bulvár burleszkre. A fiatalos téma jó választásnak bizonyult, a mozi pótszékei, és még az emeleti helyek is mind gazdára találtak.

Ray Cooney-John Chapman darabjának adaptációja szerint Philip (Hujber Ferenc) – aki egyébként gyermekkönyvekkel foglalkozik és az egyik mulatságos jelenetben még J. K. Rowling varázslótanoncos kéziratát is elutasítja – egy nap bizarr szerelmeslevelet talál a kanapén. Természetesen rögtön azt gondolja, hogy feleségének, Joannának (Kiss Ramóna) szól. Csakhogy a felettébb kompromittáló írást annak barátnője, Linda (Vanya Tímea) felejti ott véletlenül, éppen akkor, amikor kölcsön kéri a kecót egy légyott okán. Mivel aznap Philip és Joanna estélyre hivatalosak, Joanna megígéri, hogy senki sem lesz a házban. Ámde erről Linda férje, Henry (Gesztesi Károly) is valahogy ugyanígy vélekedik, aki Philiptől – mint baráttól és üzlettárstól – kéri el a lakást, hogy együtt lehessen valakivel, aki nyilvánvalóan nem a felesége. A felfordulás csak akkor tetőzik igazán, amikor a tulajék szobalánya és lakberendezője (Száraz Dénes) is meghitt találkozót tervez az aznap üresnek hitt kégliben.

Később a történetet csak tovább kuszálja, hogy az est folyamán megérkezik a neves, ám igen konzervatív írónő, Miss Mitti (Bánfalvy Ágnes), aki Philippel és Henryvel szeretne egy halaszthatatlan szerződést kötni. Mivel előző kiadójánál túl soknak vélte a szexualitást, ezért Philipnek a tőle megszokott férj szerepét kellene nyújtania, ha nem szeretné elszalasztani a nagy lehetőséget. A látogatáskor azonban már annyira a feje tetejére áll a kecó, hogy ez teljességgel lehetetlen. Ekkor már a nézők közül is alig tudják követni, hogy ki kicsoda, és a félreértéseknek köszönhetően kibogozhatatlan káosz keveredik.

A remekül átgondolt, összekócolt történet, a magabiztos színészi játék, a házasság valamint a szeretők témájának szórakoztató boncolgatása igencsak kimerítette a nevetőizmokat. A darab kiemelkedő alakjának mégis Hujber Ferenc számított, aki őrjöngő, féltékeny férjként, majd később Quasimódót megformáló lakájként egyaránt brillírozott. A jellegzetes karakterek, a szójátékok, a sikamlós poénok és helyzetkomikumok kivívták a produkciót követő vastapsot. A műsor végén Bánfalvy Ágnes színművészt virágcsokorral köszöntötték előadásbéli partnerei, aki éppen ezen a napon ünnepelte 63. születésnapját.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?