Táncoló, éneklő apácák

A színházi bérlet sorozat záróelőadá­sának az Apácák bemutatóját tűzték műsorra pünkösd hétfőn este, a Lehel Film-Színházban. Öt apáca életét és vágyait bemutató zenés-táncos komédiát, egy legendás musicalt láthatott a közönség.

Az apácák egyfajta zárt közösségben élnek, amiről mi, világi emberek keveset tudunk. Ők is ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk és vannak álmaik is, melyek érdekében mindent megtesznek, tudásuk legjavát adva.

Mégis kicsit groteszkül hangzik, hogy pont az apácák, a komoly fekete-fehérbe öltözött nővérek, derítették jókedvre a közönséget. Szerencsére az Apácák Broadway musical előadása nem akart más lenni, mint ami, könnyed szórakoztatás, humoros színészi alakításokkal, zenés, ének- és táncbetétekkel. Öt hölgy volt a színpadon két felvonáson keresztül, egy háromtagú kis zenekarral, ami, bár férfiakból állt, apácajelmezbe volt öltöztetve.

Szólni kell egy hatodik szereplőről is, aki ugyan nem szólal meg a darabban (nincs is az eredetiben) Mária Szilencia nővér ugyanis egy jeltolmács. Minden humoros beszédet és dalszöveget végigjelelt a színpad szélén, így siketek számára is élvezhető volt az előadás.(Ez – a darabot bemutató – Hadart Színház esélyegyenlőségi kezdeményezése.)

A történetről túl sokat nem érdemes mondani, csak annyit hogy egy gondatlanul elkészített gombaétel miatt csak az öt apáca marad életbe, akik éppen akkor máshol jártak. Nővéreiket, hogy méltó módon eltemethessék, kiállnak a színpadra és bemutatják szórakoztató műsorukat.

Amint a nővérek elkezdenek bemutatkozni, kiderül ezek az apácák nem olyan komolyak, mint gondolnánk. Szeretnek nevetni, vigadni és másokat is szórakoztatni, vidám kis társaság az övék!

A nézőket is bevonták az előadásba, rengeteg volt a kiszólás feléjük, sőt még kvízjátékot is folytattak velük. A közönség úgy érezhette részese az előadásnak, hiszen a nővérek most nekik tárják ki szívüket, osztják meg velük történeteiket.

Mária Roberta kabaré hangulatot idézett a színpadra, a legfiatalabb nővér Mária Lea balerina tánca emlékezetes pillanat. Mária Amnézia is kitesz magáért, ember nagyságú bábuval énekel. A vezető nővért Maria Reginát a rangsorban Maria Roberta követi és ennek sokszor voltak humoros momentumai.

Külön-külön is nagyon szórakoztatóak a nővérek, de együtt voltak legjobbak, a csapatosan előadott énekek, táncok, köztük a sztepp, ragadta legjobban magával a nagyérdeműt.

Ahogy megismertük az apácák történeteit, megértettük, miért pont egy énekes műsorral próbálnak pénzt szerezni nővéreik végtisztességéhez. Mindegyiküket összeköti egy nagy vágy, mely a műsoruk előadásával végre teljesült, megkapták a hőn áhított rivaldafényt. Ezzel pedig ők, és a nézők is jól jártak.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?