Egyedül a világ körül

A Bakancslista világjárókat bemutató sorozatában egy olyan nőt ismerhettünk meg, akiben volt annyi kurázsi, hogy elinduljon egyedül a világ körül. Kovács Zsuzsi, vagy ahogy utazásain és azokról írt blogjában nevezi magát Female Yeti október 9-én este mesélt kalandjairól a könyvtár kamaratermében.

A közgazdászként végzett fővárosi lány miután idehaza nem kapott megfelelő munkát 2005-ben egy táskával, alig húszezer forintnyi fonttal és angoltudás nélkül Nagy-Britanniában próbált szerencsét. Ott aztán vigyázott gyerekekre, takarított, majd egy általa feladott hirdetésnek köszönhetően a BBC-hez került bárpultosnak. Közben szorgalmasan tanulta a nyelvet és átkerült a recepcióra, majd az egész televíziós szervezet zavartalan működéséért felelős részlegen futott be karriert. Több okból aztán egyszer csak úgy érezte, nem tudja már szívvel lélekkel csinálni a dolgát és elérkezettnek látta az időt, hogy lezárja életének ezt a szakaszát.

Már korábban is szenvedélyes utazó volt, egyre gyakrabban kelt útra egyedül is és elkezdett benne motoszkálni egy világkörüli kaland gondolata. Ekkor találkozott össze egy ismerőssel, aki féléves hátizsákos barangolásról tért vissza, és a vele való kávézás közben jött a sugallat, útra kell kelnie, amihez addig csak az elhatározás hiányzott. Spórolni kezdett, eladta mindenét, másodállást vállalt, és 2015 őszén útnak indult Nepálba.

„A legnagyobb bátorság ahhoz kell, hogy az ember kilépjen a komfortzónájából, hátra hagyja a családját, a barátait, aki ezt a lépést megteszi, nem lesz gondja a világ körül.” – állítja Female Yeti
Másfél évig teljesen véletlenszerűen barangolt a világban, megtapasztalva a teljes szabadság érzését. Tervek nélkül indult el, annyi elképzeléssel csak, hogy sok időt tölt a hegyekben. Nepálban önkéntesként segített az akkori földrengés károsultjain, majd túrázott a Himalája legismertebb trekking útjain. Három hónap után, mikor lejárt a vízuma, a legolcsóbb repülőjegyet szerezte be, amit csak lehetett. Így jutott aztán Thaiföldre, Bangkokba, majd bejárta Dél-Kelet Ázsiában Vietnámot és Kambodzsát. Mindezek közben online játékon nyert egy utazást Balira, így oda is tett néhány napos kitérőt. Ezek után az irányt Észak-Kelet Amerika felé vette, ott folytatva a barangolást. Később elrepült Peruba, ahol várták szeretett hegyei, és az Andok ösvényein túrázgatott. Aztán gondolt egy merészet és lestoppolt Patagóniát átszelve a világ végére Ushuaiába, hogy megpróbálkozzon eljutni az Antarktiszra. Az odavezető, végig nomádkodott úton rengeteg kalandban volt része és számtalanszor önzetlenséget és szeretetet kapott az emberektől, akikkel találkozott. A hetedik kontinensre végül nem sikerült eljutni… Ezek után visszatért Európába, ahol új terveket szövöget, hogy újabb helyeket fedezzen fel a világban.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?