Kihívások óceánja

Ki ne emlékezne Rakonczay Gáborra, aki a világon elsőként szelte át kenuval az Atlanti-óceánt, hiszen kalandjáról, rejtélyes eltűnéséről, majd megmeneküléséről akkoriban nap, mint nap tudósított a sajtó. Múlt kedden a Bakancslista programsorozat vendégeként erről az ominózus útjáról is mesélt a Déryné Rendezvényház közönségének.

Sok más kalandorhoz hasonlóan Gábor is egy gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor evezőssel nekivágott a nagy víznek. Elsőként akkori párjával, későbbi feleségével, Viktóriával határozták el, hogy a tettek mezejére, – ami az ő esetükben az óceán vizét jelentette –, lépnek, vagyis inkább eveznek. Mindenféle vízi jártasság, előképzettség nélkül csupán építészi és formatervezői tanulmányaikra hagyatkozva megépítették a Tűzhangya névre hallgató evezős hajót, amit Portugália partjainál vízre bocsátottak. Mint a beszámolóból megtudtuk a kikötő igazgatója csak hajnalra adott ki indulási engedélyt, abban reményben, hogy akkor csak kevesen lehetnek tanúi az esztelenségnek ítélt akciónak. Mindemellett lelkükre kötötte, hogy lehetőleg a part húsz kilométerének elhagyásán túl vesszenek a tengerbe, mert akkor már az nem az ő fennhatósága alá tartozik. A tanácsokat megfogadva elindultak, s bár majdnem ki kellett őket menteni a többméteres hullámok közül, nem adták fel és a Tűzhangya ötvenegy nap alatt átjutott a túlpartra.

A kaland annyira jól sikerült, hogy Gábor nem tudott túl sok ideig szárazföldön maradni, elhatározta, hogy egyedül vág neki az óceánnak, méghozzá kenuval. Ismét épített egy hajót, amit ezúttal Vitéz névre keresztelt, s 2012. január 25-én elindult a sokak által őrültségnek titulált kirándulásra. Élelmiszerekkel megrakodva, felkészülve a napi négy óra alvás, négy óra evezés életritmusára a lélekvesztőben Gábor ismét az óceán meghódítására indult. Az út során azonban kiderült, hogy a víz az úr. A 33. napon viharba került hajó felborult s a kapitánynak csak tengeri tapasztalata és a gondviselés szerencsés együttállásával sikerült megmenekülni a hullámsírtól. Felszerelése, navigációja, kommunikációs eszközei eláztak, ezért megérkezéséig eltűntnek nyilvánították. A 77. napon végre mégis elérte a karibi partokat, ahol, mint mesélte a zöld kétszer zöldebb. Első útja a helyi italmérésbe vezetett, ahová már az oda úton sem volt képes saját lábán eljutni, mert a hosszú ideig tartó ülés után nem működtek a végtagjai.

Rakonczay Gábor háta mögött immár hat óceán-átkelés van, melyekről könyveiben számol be. Jelenleg egy Nagy-Britanniát megkerülő evezős versenyre készül, amely a legkeményebb kihívásnak számít a kategóriában. Mint elmondta mindig újabb célt tűz ki maga elé, ahol valójában saját magát kell legyőznie. Ahogy fogalmazott; az óceán olyan, mint a tükör, ahol saját magával találkozik a hódító.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?