Blues a Bistroban

Az ősz beköszöntével sorban zárnak a szabadtéri szórakozóhelyek, de az elkövetkező időszakban sem kell attól tartani, hogy ne találnánk magunknak érdekes koncertprogramot. Beindult a klubszezon, és ennek első felvonásaként október 12-én este újra a River Bistroban szóltak a gitárok.

Ismerős asztaltársaságok üdvözölték egymást a River pincéjében, akik érdeklődve várták a klubszezon nyitó előadását, melyet szerényen csak Koncert címen hirdetett az esemény szervezője, Baranyi Béla.
Színpadon a zenekar, mondhattuk volna, de ez a kijelentés ebben a formában ott és akkor nem volt igaz. Az egytől-egyig kiváló zenészek, különleges produkciót állítottak össze és játszottak el nekünk ezen a péntek estén. Valamennyien muzsikáltak már nálunk a városban, a Riverben is különböző formációkban, de így együtt még nem volt alkalmuk.

Néhány évforduló összeszaladt ebben az évben, alig egy hónapja volt Jimi Hendrix halálának emléknapja is, ezért az alkalmi csapat tagjai azt tervelték ki, hogy a blueshoz kapcsolódó gondolatokat, zenéket játszanak. Énekelt és gitározott a blues legenda Tóth János Rudolf, basszusgitáron játszott Tomor Barnabás. Kicsit a háttérben maradva, de annál aktívabban dobolt Móré Attila, a gitárokat Benkő Zsolt bűvölte az alkalmi formációban.

A zenekar műsorában – gyakran és kevésbé játszott darabokat –, a ’60-as ’70-es évek blues-rock világát meghatározó előadók, zenekarok dalaiból válogatták össze. Már az első nóta is a hangulatról, az együttlétről szólt, remekül megadva a koncert alaphangulatát.

Az est folyamán többször hallottuk a szerzemények szövegeit magyarul, vegyesen az angollal. Tóth Janó fontosnak tartja a blues zene kutatásai nyomán a verbális üzenetet is, ami ebben a műfajban benne rejlik. Angol nyelven eddig is érezhettük a fílinget, de amikor ezek a szövegek a mi anyanyelvünkön szólalnak meg, akkor még egy kis plusz löketet kapunk az érzésből.

A blues a lélek zenéje, hangulat, életérzés, életforma. Nem nagyon lehet definiálni, és nem is igazán kell, hiszen olyan ez, mint a szerelem: ha megérint, akkor sírig tart. A blues néha simogat, megríkat, de ha kell, odaüt, persze csak azért, hogy emlékeztessen arra, hogy a blues tárházát maga az élet, a gyarló emberélet energiái és habitusa táplálja.

Ilyen volt a koncert is a Riverbe. Záró számként, feloldásnak megkaptuk a Blues Brothers-t Every body needs somebody, és ez még sokáig csengett fülünkben. Szükségünk volt erre!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?