Ébren tartott téli álom

Lassan nyakunkon a tél, a hőmérő higanyszála néhány fokkal a nulla alá süllyed hamarosan. Azon a tájon, ahol a Bakancslista előadássorozat keddi vendége járt, úgy harminc-negyven fokkal hűvösebb a levegő.

Az előadó, Balogh Ottó orrvérzésig kutyaszán címmel mesélt alaszkai kalandjairól, ahol az elmúlt két év során hat kutyaszánversenyen vett részt. Történeteiről blogot vezet és könyveket is írt. Az élménybeszámoló előadás interaktív módon zajlott, a közönség érdeklődő kérdései szerint alakult. Mindabból kiderült, hogy Balogh Ottó mondhatni teljesen átlagos életet élt az elmúlt közel negyven évben. Kisgyermekként falta a Jack London regényeket és arról ábrándozott, hogy egyszer ő maga is kutyaszánnal szeli az alaszkai hómezőket. A különbség az átlagember és Ottó között az, hogy ő ébren tartotta álmait, éveken keresztül kitartóan feljegyezte a teljesítendő célok közé: „kutyaszánverseny Alaszkában”. Talán az is hozzásegítette álmai megvalósításához, hogy üzletemberként számtalan tréningen hallotta, és előadóként ő maga is továbbadta azt a motivációs feladatot, hogy kitartással bármi elérhető.

Amikor célja mellé időpontot is mellékelt már semmi nem tarthatta vissza. Megvette az első elérhető repülőjegyet Alaszkába versenybelépőjegy és hotelfoglalás nélkül, mégis hamarosan egy neves kutyaszánverseny gálavacsorájának VIP asztalánál beszélgetett a bajnokokkal. A szavakat tett követte, Ottó egy fél évre kiköltözött a szánhúzóverseny hazájába, hogy a következő megmérettetésen már mint hajtó indulhasson.

A felkészülés a világ legkeményebbnek tartott kihívására, az Iditarodra, rendkívüli kitartást igényel. Mínusz negyven fokban nyolc órás száguldás hóban, fagyban, majd háromnegyed órás szabadtéri alvást követően minden kezdődik előröl, míg a napi 180 km teljesül. Amíg a kutyák pihennek, el kell készíteni a számukra gondosan összeállított táplálékot, ami olvasztott hóléből, vitaminokból és húsból készült gulyásleves. Versenyidőszakban egy-egy jószág 12000 kalóriát fogyaszt, ami megfelel négy felnőtt férfi energiaigényének. A kutyákat ezen kívül öltöztetni és vetkőztetni is kell, hogy mancsaikat csizmácska védje az éles jégszilánkoktól, testüket mellény tartsa melegen. Élsportolókhoz hasonlóan masszázsra is szükségük van. Ápolni kell velük a kommunikációs kapcsolatot is, mert a kutyaszán csapat egy vállalati felépítéshez hasonlóan bizalmi és hierarchikus viszonyokból épül fel és csakis akkor működhet hatékonyan, ha mindenki maximálisan hozzáteszi a maga részét.

A versenyzéssel tarkított két év alatt többször került életveszélybe. Átélt földrengést, útját állta jávorszarvas, súlyos lázas betegségen esett át. Volt, hogy eltévedt olyan helyen, ahol több száz kilométeren át lakatlan a terület, gyötörték hallucinációk, ráfutottak süllyedő jégmezőre, követte farkas falka.

Maga az Iditarod verseny, amin Balogh Ottó hazánk fiai közül elsőként részt vett, egy 1800 km távú kihívás. Azt mondják nehezebb teljesíteni, mint a Mount Everest megmászását. Az utat hóviharok, jégátfolyások, veszélyes vadállatok teszik még nehezebbé, nem beszélve arról, hogy a sarkkörön csak néhány óra jut a világosságból. Mindezt a mi versenyzőnk úgy telesítette, hogy gerinc és térdproblémai vannak, hideg és kutyaszőr allergiás, rossz a perifériás keringése. Ez azzal járt, hogy valóban orrvérzésig hajtott, de önmagát is legyőzve megcsinálta a távot és ezzel megvalósította álmait.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?