Pávások Tajvantól Panyoláig

A Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő szereplői számára nem állt meg a show a tévéműsor befejeztével. A legtechnikásabb együttes címet elnyerő tehetséges Viganós táncosokból összeállított csoport, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, azóta is sorra kapja a meghívásokat különböző rendezvényekre, fesztiválokra. A közelmúlt szerepléseiről és az előttük álló feladatokról kérdeztük az iskola igazgatónőjét Szűcsné Urbán Máriát, akinek összefoglalóját élménybeszámolóval dúsította néhány tanítvány is.

A legutóbbi bemutatkozások legkülönlegesebbje kétségkívül a tajvani Yilan International Children’s Folklore & Folkgames Festival-on való vendégszereplés volt. Jászberényből három párnak jutott a megtiszteltetés, hogy képviselje városunkat és bemutassa a jászok tehetségét az ázsiai sziget nemzetközi közönsége előtt. A táncosokat Szűcsné Urbán Mária kísérte el az útra, zenei kísérőként pedig a Zagyva banda volt jelen a fesztiválon. A Páva-győzteseknek járó utazáson ötven néptáncosból, énekesből és zenészből álló delegáció képviselte Magyarországot. A másfél hónapon át tartó fesztiválon két hétig vendégeskedtek hazánk fiai többek között amerikai, ausztrál, mongol kirgiz, Fülöp-szigeteki táncosok társaságában. A szervezők és a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a magyar táncosok műsorait, ahol véleményük szerint magasan a legszínvonalasabb koreográfiákat láthatták. A berényiek györgyfalvi, mezőségi, kalotaszegi és természetesen jászsági táncokat mutattak be. A viganós gyerekek rátermettségét dicséri, hogy a legényest a fiúk saját maguk koreografálták. A siker legjobb bizonyítéka, hogy a magyaroknak külön rajongótábora alakult ki, a helyiek előszeretettel szelfiztek velük, kísérték őket a fellépések közötti időben.

A sűrű program azért hagyott időt némi nézelődésre is. Beszélgetésünk alkalmával a gyerekek lelkesen meséltek az átélt kalandokról. Elmondták hogyan törték a rizslisztet famozsárban egy helyi faluban, milyen nehézséget okozott a kínai írásjelek rajzolása, micsoda szépségeket láttak a nyüzsgő nagyváros felhőkarcolói között és a nemzeti park falvaiban. Megízlelték a thai ételeket, s elárulták inkább a sült krumplit preferálták a jellegzetes fűszerrel meghintett édes húsok helyett. Strandoltak is, ami nem esett rosszul a párásan forró éghajlaton és felejthetetlen élmény volt számukra a repülőút is, bár a tizenhat óra azért kicsit hosszúnak tűnt. Kacagva emlékeztek a táncházra, amikor azzal a tréfával lepték meg a látogatókat, hogy a lányok a fiúkkal viseletet cseréltek. Talán az efféle nyitottságnak is köszönhető, hogy számos barátság alakult ki az ott töltött idő során. A kis csapat tagjai Csomor Zoé, Fűzér Boglárka, Halaj Balázs, Horti Máté, Szőcs Szilárd és Szűcs Laura voltak.

A magyarországi szereplésekhez visszatérve az igazgatónő elmondta, hogy a pávás csoport is csatlakozott a Kapolcsi Fesztivál jászsági szereplőihez, a Jászsági Hagyományőrző Egylethez illetve a Jászság Népi Együtteshez. Itt a Muharai udvarban mutatkoztak be a jászok kézműves foglalkozással, viselet bemutatóval, táncokkal, éjszakai táncházzal, azaz pendzsommal. A színpadon a jászsági mellett magyarbődi, györgyfalvi, kalotaszegi palatkai, küküllőmenti, hortobágyi koreográfiákat láthatott a népes közönség.

Az elmúlt hétvégén a Panyolai Pálinka Fesztiválon mutatkozott be a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, ahol a Páva döntőiben bemutatott koreográfiákkal léptek színpadra nagy sikerrel. A szereplésért külön köszönetet mondott Panyola jászberényi származású polgármestere.
A hazai néptánc rajongóknak is lehetőségük lesz látni az ifjú tehetségeket, hiszen a Csángó Fesztivál egy egész estés gálaműsort szervez az elmúlt évek Fölszállott a páva szereplőinek bemutatkozására. Pénteken a gyermekcsoport mellett fellép többek között Horváth Áron cimbalmos, a Jászság Népi Együttes, Busai Bori és Makula Zoltán, Fundák Kristóf és Kaszai Lili, Balogh Károly.

A nyári fesztiválok zárásaként augusztus végén a Felvidéken lép majd színpadra a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?