Virágzó hagyomány

A két világháború között virágzó Gyöngyösbokréta mozgalom szeptember utolsó hétvégéjén Jászberényben hajtott új ágat az Új Bokréták révén.

Az Új Bokréta Fesztivál első napján, pénteken délután és este a Víz utcában mini koncertekkel, zenés mesével, kézműves foglalkozásokkal vártak kicsiket és nagyokat. A pénteki nap folytatásaként szombat este a Szabadtéri Színpadon a Magyar Állami Nép Együttes és a Jászság Népi Együttes közös gálaműsorát tekinthette meg a közönség.

A fellépők között szerepelt a fentieken túl Makula Zoltán és Busai Bori, a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, az Árendás Gyermektáncegyüttes, a Testvériség Német Nemzetiségi Táncegyüttes, Versendi Kovács József és zenekara, Greznár Zoltán és fia, Kubinyi Júlia, Pál Eszter, Hetényi Milán. A műsort szerkesztette Mihályi Gábor és Szűcs Gábor.Nagy öröm, hogy a vírushelyzet ellenére sem maradt Jászberény idén folklórműsor nélkül – mondta köszöntőjében Gál-Dobos Beáta műsorvezető.

Megköszönte a közönségnek és a fellépő művészeknek, hogy a korlátozások mellett is részt vesznek a programon. A továbbiakban néhány háttér-információt osztott meg a műsorral kapcsolatban. Az előzetes tervek szerint a fesztiválra a Kárpát medence egészéből kívánták meghívni a hagyományőrzőket, azonban a határok átjárhatatlansága miatt ez teljes mértékben meghiúsult. A fellépő magyarországi előadók mindazonáltal úgy állították össze a műsorfolyamot, hogy széles merítést kapjunk a Kárpát-medence magyar folklórkincséből, illetve a hazánkban élő nemzetiségek népzenei és táncos világából.

A közös népi kultúránk életben tartása, művelése és bemutatása az elszakított országrészek tudati összekapcsolásában sokat jelentett a két világháború között és ugyanilyen jelentőséggel bír ma is. A Gyöngyösbokréta mozgalom újjáéledésével, az Új Bokrétások szervezésében friss lendületet kapott a népzene és a néptánc. Nem csupán tisztelgés az egykori mozgalom művelői előtt, de az újak tovább is viszik e nemes hagyományt.

A Kárpát medence kulturális értékeinek hordozói a tradícióból kiinduló kortárs néptáncművészet mentén, a mai kor nyelvén, a ma emberét megszólítva kívánják a jelen részévé tenni a régi zene és tánchagyományokat. Ennek a nemes célnak megfelelve láttunk a mintegy két órás, sodró lendületű, igényesen felépített műsorfolyamot szombat este a Szabadtéri Színpadon. A kétnapos program vidám táncházzal zárult a Víz utcai székházban.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?