Az Aranyvonat fogadása is része a negyedszázados menedzserklub ünnepi eseményeinek

Egy vendéglő kerthelyiségében tartott sajtótájékoztatót, május 18-án, a 25 éves Jászsági Menedzser Klub Egyesület vezetősége, melynek témája a jubileumi programsorozat, illetve a szervezésükben városunkba érkező Aranyvonat fogadási tervei voltak.

A sajtó képviselőit elsőként dr. Rédei István elnök köszöntötte. Elöljáróban elmondta, az alapítástól eltelt negyed évszázad nem csak az egyesületben, de a tevékenységük által érintettek életében is nyomot hagyott. A jubileumi születésnapot a járványügyi korlátozások közepette nem egyszerű megszervezni, de bizakodnak abban, hogy június közepére úgy alakul az életünk, hogy élményeket átadva tehetik emlékezetessé az évfordulót.

Az elmúlt 25 év történetét Szatmári Zoltán alelnök foglalta össze. A történések főbb pontjait megemlítve kaptunk képet a civil szervezet elmúlt két és fél évtizedének célkitűzéseiből, program-gazdag eseményeiből.

A Jászsági Menedzser klub Egyesület 1996. május 6-án alakult Jászberény és környéke gazdasági életére nagy befolyással bíró menedzserek részvételével. A civil szerveződés igyekszik jelen lenni és minél nagyobb szerepet vállalni a térség jövőjének alakításában. Cégvezetők, intézményvezetők számára magas hozzáadott értékű szakmai fórumokat tudományos konferenciákat szerveznek a versenyképesség fenntartása, a tapasztalatcsere, információátadás érdekében. Szerteágazó tevékenységüket a 20. évfordulóra megjelent Menedzserek és a Jászság című könyv foglalja össze. A Főnix díjat 2014-ben, a Honoris Maxiumus címet 2019-ben hozták létre. Az elismeréseket az üzleti életben, illetve a klub tevékenységében kiemelkedőt alkotó jászsági személyek kapják. A klub rendszeresen megjelenik a Jász Expón, a tagok céglátogatások, szabadidős tevékenységek során erősítik kapcsolataikat. Ilyen kiemelkedő esemény a Menedzser Bál, amelyet 2019-ben már huszadik alkalommal rendeztek meg. A klub társrendezője és aktív támogatója a Csángó Fesztivál Alapítvány által életre hívott Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának. Számos alkalommal vesznek részt társadalmi szerepvállalásokban is.

Sas István titkár mindezen események mellett kiemelte, a klub nyitottsága nem csupán a Jászság felé nyilvánul meg, hanem országhatárokon is átnyúlik. Testvérvárosunkkal, Marosszentgyörgy településsel 2018-ban vették fel a kapcsolatot, amely azóta is aktívan működik. Idén az online térben tovább bővítették a szekszárdi Rotary Klub, valamint Erdély és a Vajdaság irányában a gazdasági közösségi életet. A klubtagok gyakorta találkoznak a települések vezetőivel, az országgyűlési képviselővel, ezzel is hangsúlyt adva annak a nézetüknek, hogy sikeres gazdaság nélkül nincs sikeres településpolitika és sikeres politika nélkül nincs sikeres gazdaság. A klubot stratégiai partnernek tekintik a Jászság fejlesztésében érdekelt társadalmi és politikai irányító-, koordináló szervezetek. A klub több mint két évtizedes kimagasló munkáját a megyei közgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjjal ismerte el.

Dr. Rédei István hozzátette, számára az elmúlt időszak legnagyobb büszkesége, hogy egy olyan együttműködő közösséget tudtak létrehozni, ami mások számára is adni képes a szűkebb régióban és a határon túl is. A továbbiakban ismertette a születésnapi programsorozat tervezett eseményeit, amelynek első eleme Oszvald Nándor ötvösművész önálló kiállításának megnyitója lesz június 3-án, a Jász Múzeumban. A vészhelyzet megszűntét követően ünnepi közgyűlésre is sor kerül majd. Idén ismét társrendezőként szerepelnek a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencián. Új kezdeményezés a Jász Darts verseny, mely izgalmas programhoz támogatásukkal csatlakoznak. A Főnix Gála díjátadó ünnepséget szeptemberre tervezik. A 25 év krónikájából digitális hordozón jelentetnek meg egy gazdag összefoglalót. A Jászság híres szülöttei program az itt élők emlékeinek megőrzésére az általuk képviselt értékek megőrzésére fókuszál. Az ünnepi programok sorából kiemelkedik az Aranyvonat jászberényi érkezése, amelyre június 12-én kerül sor.

A Jászsági Menedzser Klub és a MÁV Rail Tours Kft. közös szervezésében a koronaékszerekkel hozzánk érkező nosztalgia gőzös valódi kuriózum. Az Aranyvonat eredetileg 1938. május 31-én indult országjáró körútjára. Három éven át vitte magával a Szent Jobbot, a lehető legtöbb magyar települést felkeresve. Az ereklyeszállító vagon különleges külső és belső díszítést kapott, így adva méltó helyszínt az ereklyének, hirdetve a nemzeti egységet. A több évtizednyi mellőzést követően a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kezdeményezésére fölújították és eredeti pompájában helyreállították a vonatot. Az Aranyvonat a koronaőrökkel együtt 79 év után kel ismét útra és első állomása Jászberény lesz. Június 12-én a koronázási ékszereket, a Szent koronát, az országalmát, a királyi jogart és a koronázási palástot szállítja városunkba, amelyek ezen a napon Főtemplomunkban lesznek megtekinthetők.

Az ereklyeszállítóhoz kapcsolt nosztalgia szerelvény reggel 7.30-kor indul a Nyugati pályaudvarról várhatóan mintegy 300 utassal. A vonaton a jászberényi hagyományőrzők és a pálinka lovagrend képviselői pogácsával és jászsági pálinkával kínálják az utazóközönséget. Menet közben Jászberény történetéről, látnivalóiról tájékozódhatnak a vendégek. A vonat 9:40-kor fut be az állomásra, ahol megtörténik az érkezők és a koronázási ékszerek ünnepélyes fogadása. Ezt követően hintós felvonulás lesz a Főtemplomhoz. 11 órától hálaadó szentmisére kerül sor, majd az ereklyék 16.30-ig tekinthetők meg a templomban. A városba látogatók helyi idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek Jászberény nevezetességivel. A helybéliek számára lehetőség lesz a gyönyörűen felújított ereklyeszállító vagon megtekintésére, amely 16:45-ig a vasútállomáson tartózkodik. A nosztalgiavonattal Hatvanba majd vissza Berénybe lehet tenni egy élményutazást 11:55 és 13:58 között.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?