Az igazgatónő emlékére

A Gépipari Tudományos Egyesület szervezésében, egy emléktábla került felavatásra, a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum és Gimnáziumban, a néhai Hlavacska Andrásné Laki Éva emlékére, február 9-én, születésének évfordulóján, aki 24 éven keresztül volt az intézmény igazgatója.

„Addig élsz ameddig az utolsó ember emlékszik rád”, kezdte ünnepi beszédét Halász Péter, az iskola igazgatója, a főbejáratnál lévő aulában, az emlékezés fala előtt, ahová az oktatási egység korábbi névadója mellé felkerült, egykori, tevékeny igazgatónőjének márványtáblája is. Hlavacska Andrásné sokat tett azért, hogy az Erősáramú, a Liska, vagy ahogy most nevezik a Szent József Technikum elismert szakképzőhely legyen a térségben. Villamosmérnökként, 1974-től szakmai elméleti tárgyakat és villamosmérést tanított az intézményben, 1987-ben pályázta meg első alkalommal az igazgatói beosztást, amelyet aztán 24 éven át, nyugdíjba vonulásáig betöltött. Innovatív vezetőként, a szakmai oktatásban, törekedett a legmodernebb technikák bevonására, valamint a piaci elvárásoknak megfelelő szakmaszerkezethez igazodó képzések bevezetésére. Munkálkodása alatt, a szakoktatás fejlesztéséért tett tudatos erőfeszítései elkötelezettségéről tanúskodnak, iskolaigazgatói működésének időszakát, folyamatos megújulás és fejlődés jellemezte az intézményben. Számos tanítványa, kollégája viszi tovább azt az örökséget, amit Hlavacska Andrásné Laki Éva, közel negyedszázados pályafutása  alatt adott.

Az ünnepi alkalom következő szónoka, az iskola egykori igazgatója, a Gépipari Tudományos Egyesület tagjaként, annak nevében is szóló, Szabó László volt. Hlavacska Andrásné pályafutását villamosmérnökként, a Hűtőgépgyár villamos laborjában kezdte, sok pályatársával egyetemben. Inspiráló volt az ott folyó kutató fejlesztő munka, mely megalapozta szakmai fejlődésüket, Laki Éva a tanítást választotta az Erősáramúban. Munkatársi kapcsolat révén lett tagja a GTE Háztartásigép Szakosztályának, melynek tevékenységében rendszeresen részt vett. Konferenciákon, mutatta be a szakképzés helyzetét, átalakulását, valamint ezen belül iskolájába folyó fejlesztési folyamatokat. Sok tapasztalatot szerzett háztartási gépeket gyártó üzemek látogatása alkalmával, ahol közvetlen információt kapott, milyen szakmai kvalitású szakemberre van szükség, a modern technológiai színvonalú üzemekben. Felismerte a jászsági régió sikeres gazdasági fejlődéséhez, eredményeihez korszerű gépek mellé naprakész tudassál rendelkező, a technikát ismerő szakemberek képzésére van szükség. Példa értékűen megszervezte a szakmai oktatás feltételeit, innovatív szakmai gárdát épített, akik képesek a korszerű ismeretek átadására.

A GTE Háztartási Gépek Szakosztályának célkitűzése, hogy azoknak a műszaki embereknek, akik életművükkel sokat tettek Jászberény és a Jászság iparának megalapozásáért, fejlődéséért emléket állít. E szellemben emléktábla elhelyezésével állít emléket, Hlavacska Andrásné igazgatónőnek, több évtizedes iskolateremtő munkájáért, a Jászság gazdaságát szolgáló jól képzett szakember képzés megteremtéséért.

Az emléktáblát Szikra Szabolcs a GTE tagja és Szikra István a GTE Háztartási gépek Szakosztályának titkára leplezte le, majd ezt követően az egyesület, az önkormányzat, az iskola, valamint a család helyezte el koszorúit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?