Pócs János sajtótájékoztatója aktuális ügyekről

A költségvetésről, a nyugdíj- és a családtámogatásról, a jászsági fejlesztésekről és a folyamatban lévő ügyekről tartott sajtótájékoztatót február 10-én kora délelőtt jászberényi képviselői irodájában Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője.

– Mindig fontos a nyilvánosság tájékoztatása, amikor valamilyen fejlődésről, fejlesztésről beszélhetünk. A mai nehéz helyzetben, amit a háború és a szankciós válság okozott, különösen fontos, hogy valamit adunk és nem elveszünk. Az ország és a Jászság is fejlődik, nem pedig megáll – kezdte sajtótájékoztatóját Pócs János, aki több blokkba osztotta mondanivalóját.

Nyugdíjak

A honatya elmondta, hogy ezekben a napokban kapják a 13. havi nyugdíjat és a 15%-os nyugdíjemelést is az idősek. Ennek szerinte nagy jelentősége van, mert a válságkezelésben van összehasonlítási alapjuk.

– Míg 2010 előtt egy, a mainál sokkal kisebb gazdasági válságot a baloldali kormány úgy kezelt, hogy elvette a 13. havi nyugdíjat, elvett egyhavi bért, adókat emelt, munkahelyek szűntek meg és megnyirbálták a családtámogatási rendszert. Mi viszont azt mondtuk, élhetünk bármilyen nehéz időket, a nyugdíjasok, a családok támogatása, a munkahelyek megőrzése számunkra nagyon fontos. A baloldali kormány 2009-2010-ben 380 milliárd forintot vett el a nyugdíjasoktól. A jelenlegi 13. havi nyugdíj és a 15%-os nyugdíjemelés közel 1 000 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek. Ez több mint 2,4 millió embert érint. Mi vezettük be a nyugdíjprémium intézményét is, melyet a baloldal állandóan támadott. A szankciós válság ellenére idén augusztusban is megkapják ezt a nyugdíjasaink. Továbbá az ársapka és a rezsicsökkentés is védi a nyugdíjasok pénzét – mondta Pócs János

Családtámogatás

A képviselő felidézte, hogy amikor ránk zúdult a gazdasági válság és az energia szankció, akkor azt mondták, hogy a családtámogatás intézményét mindenképpen meg fogják védeni. Szavaiból kiderült, hogy nemcsak megvédték, de ki is egészítették azt, hiszen az otthontámogatás keret ugyanis bővült. A Gyed Extra mellett dolgozhatnak vagy egyetemre is járhatnak az édesanyák, s ez az összeg elérheti a 324 ezer forintot. Egy éve vezették be a 25 év alattiak SZJA mentességét, s jelenleg már a 30 év alatt gyermeket vállaló édesanyák is részesülnek az SZJA mentességben. A CSED összege megegyezhet az édesanya fizetésével, s ez több mint 10 ezer édesanyát érint.

– Gyermekvállaló támogatásokat tartottunk meg és bővítettünk. A CSED, a GYES, a családi kedvezmény, a családi pótlék, a CSOK és a CSOK-hoz tartozó hitel biztosítása, valamint a falusi CSOK is megmarad. Továbbá babaváró támogatással, jelzáloghitel elengedéssel, ÁFA visszatérítéssel és illetékmentességgel is segíteni kívánjuk a gyermeket vállaló családokat. A rezsitámogatás minden család számára 181 ezer forintos támogatást jelent. Bevezettük az első házasok kedvezményét, a fiatalok életkezdési támogatását, a babakötvényt, az ingyenes tankönyvellátást és a munkába járás támogatása is megduplázódott – jelentett ki a Jászság országgyűlési képviselője.

A belső fogyasztás támogatása

A képviselő hangsúlyozta, hogy a belső fogyasztás támogatása ilyen nehéz időkben milyen fontos. A hazai kereskedelmi és élelmiszer előállítás támogatása során 4,5 milliárd forintos segítséget kapnak a húsfeldolgozó üzemek. Információi szerint ezt a Jászságban is igen sokan igénybe fogják venni.

Jászsági útfejlesztések

Pócs János bejelentett, hogy a miniszterelnök 3 milliárd 759 millió fontos támogatást írt alá, amely a jászsági települések úthálózatának – többségében külterületi utak – fejlesztését szolgálja. ATOP-20 keretén belül belterületi utak fejlesztésére is jelentős összeget kapnak térségünk települései. Jászberény utóbbi keretből 250 millió forintos támogatásban részesül.

Folyamatban lévő ügyek

– Ahogy korábban már tájékoztattuk a lakosságot, készül a Hatvan-Jászberény közötti négysávos út tervezése. Ezzel kapcsolatban Pusztamonostor és Jászfényszaru város polgármestere hívott meg egyeztetésre, mert komoly hiányosságok merültek fel a tájékoztatás tekintetében. Egyetértésemmel Jászfényszaru városa jogorvoslatot nyújtott be, s így a tervezés tárgyalása újra fog kezdődni. Jászberény város vezetőivel a mai napon tárgyalásokat folytatunk majd a megyei közgyűlés elnökénél és alelnökénél a Malom-projekt ügyében. Ahogy erre ígéretet tettünk, a Malom-projekt befejezésére továbbra is fenntartjuk az 1 milliárd forintot. Várjuk a város vezetése részéről  a hozzájáruló költségek elkülönítését, biztosítását, valamint a terveket. Az ott létrejövő zeneiskola legalább 100 család gyermeke számára jelent majd jó tanulási lehetőséget – mondta Pócs János.

A háború és a szankciós válság hatása az önkormányzatokra

A képviselő emlékeztetett arra, hogy 2010-ben az önkormányzatokat 2 000 milliárd forintos adóssággal örökölték meg. A Jászság területén is minden település el volt adósodva. Akkor a kormány ezt az adósságot átvállalta. Most is nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, s ezért megkérte dr. Dukai Miklóst, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárát, hogy a jászsági polgármesterek számára február 14-én tartson egy tájékoztatót. Segítse ezzel a települések költségvetéseinek összeállítását.

– A szankciós válság idejében is a Jászságnak előre kell menni, nem pedig hátra – mondta sajtótájékoztatója zárásaként Pócs János.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?