Közös ügyünk a zöldenergia

György László, a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos a Konkoly Electro Kft. projektátadóját követően, április 5-én koradélután Pócs János képviselői irodájában várta a média képviselőit, ahol a téma a címben jelzett zöldenergia volt.

A képviselői irodaházba belépve gitárzene és énekszó fogadta az érdeklődőket. A kormánybiztos profi előadókat meghazudtoló előadása vezette ugyanis be a sajtótájékoztatót, melyen Pócs János köszöntötte a megjelenteket. A képviselő emlékeztetett a néhány hónappal ezelőtt történt trafótűzre és annak következményeire. Utalva arra, hogy milyen fontos téma az energia, s napjainkban a zöldenergia kérdése mennyire előtérbe került.

– Azon túl, hogy a trafóállomás meg fog újulni, attól még a háztartásoknak, a cégeknek, a magánszemélyeknek a szankciók és a háború általi energiaválság miatt jelentős árat kell az energiáért fizetni. Nem mindegy, hogy mennyire leszünk versenyképesek, s ezért a kormány egy olyan zöldenergia programot hirdetett meg, amely mindenki terhét kompenzálhatja – mondta Pócs János, aki azt is megjegyezte, hogy már eddig is jelentős géppark állt át a zöldenergia használatára. A képviselő azt is hangsúlyozta, hogy egészségünk védelme érdekében sem mindegy, hogy milyen energiát használunk fel.

– Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy a globális zöldenergetikai fordulatnak nem követői vagyunk, hanem éllovasai. Ez azért nagyon fontos, mert egy olyan zöldenergetikai piacról beszélünk. amely olyan lehetőség a magyarok számára, amely egyrész jól fizető munkahelyeket is jelenthet százezrek számra, másrészt a fenntartható, környezetbarát, környezetbarát, egészséges tiszta jövőnek is a záloga – mondta bevezetőjében György László, aki azt is megjegyezte, hogy 2020-ban a zöld gazdaság piaca hat és félszerese volt a 2020-as magyar GDP-nek, s ez a piac 2050-ig megnyolcszorozódik. Ebből is látszik, hogy mekkora lehetőség van gazdaságilag is a zöldenergiában.

– Nagy a tét, s Magyarország Kormánya ezért is kérte a magyarokat, hogy töltsék ki a zoldenergia.kormany.hu oldalon április 15-ig az ott található, 13 kérdést tartalmazó konzultációs kérdőívet. Arra keressük ezzel a választ, hogy hogyan gondolkodnak a magyarok a zöldenergiáról, a zöldgazdaságról, a fenntartható jövőről – jelentette ki a kormánybiztos.

György László fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy miből áll a zöldgazdaság és hol tartunk mi most.

– A zöldgazdaság négy részből áll. Először is meg kell termelni a zöldenergiát. Ezen a téren Magyarország igen jól áll. Magyarország Kormánya 2020-ban meghirdette a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 90%-ban szén-dioxid semlegesen fogunk előállítani villamosenergiát 2030-ra. Most ott tartunk, hogy a 2030-ra tervezett naperőművi kapacitások már 2024-ben rendelkezésre állnak. A zöldgazdaság második fontos ága a zöldenergia tárolás. A nemzetközi elemző házak szerint Magyarország ezen a téren a negyedik legnagyobb kapacitással rendelkező ország lesz az USA, Kína és Németország mögött. A harmadik ága a zöldenergiának a felhasználási lehetőségek biztosítása az otthonokban, vállalkozásoknál, az iparban. Ide tartozik a belső égésű motorok lecserélése is elektromos motorokra. A negyedik terület pedig a zöld energia újra hasznosítása, a körforgásos gazdaság bevezetése. Minden esélyünk megvan rá, hogy ebben is éllovasok lehetünk – mondta György László, a témában Pócs Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

Vélemény, hozzászólás?