Műszaki felsőoktatási képzés Jászberényben

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület és a Jász-Plasztik Kft. kezdeményezésére népes csapat gyűlt össze február 8-án délután a cég tanácstermében. A találkozón a jászsági vállalatok vezetői mellet a város és a térség vezető politikusai is megjelentek, hogy meghallgassák a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) vezetőinek elképzelését a városban indítandó új műszaki felsőoktatás terveiről.

A találkozót a házigazda képviseletében Dr. Ronkay Ferenc nyitotta meg, aki összefoglalta a Jász-Plasztik Kft. eddigi pozitív tapasztalatai és kapcsolódási pontjait az ország különböző mérnökképzéseivel. Ezt követően Dr. Belina Károly professzor a Neumann János Egyetem nevében részletesen ismertette a tervezett BSc képzés felépítését. Ennek az itthon még egyedülálló képzési tervnek a lényege az, hogy a hallgatók még a duális képzésnél is szorosabb kapcsolatba kerülnének a cégekkel, s már a tanulmányaik kezdetétől több tantárgyat, illetve gyakorlatot a vállalatoknál teljesítenének. A gazdasági szereplők ezáltal szerves részeivé válnának az oktatásnak, hosszútávon együttműködve az egyetemekkel. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona az EKKE rektora megerősített, hogy jászberényi műszaki oktatásnak EKKE Jászberényi Campusa biztosítana otthont, így a két egyetem közösen indítaná a képzést. A továbbiakban Dr. habil. Fülöp Tamás az NJE rektora és Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja osztott meg részleteket az egyetemen alkalmazott gyakorlat-orientált képzési struktúrákról.

Dr. Rédei István, az Egyesület elnöke a vállalkozók nevében támogatását fejezte ki az ügy iránt, s érdeklődött, mikorra várható a képzés beindítása Jászberényben. Ennek legkorábbi határideje 2024 szeptembere, hiszen az egyetemek és cégek közötti együttműködések kialakításának, továbbá a képzés megtervezésének és meghirdetésének már a következő felvételi időszak előtt meg kell valósulnia.

A jászberényi műszaki felsőoktatás megvalósításának támogatásáról biztosította a jelenlévőket Budai Lóránt polgármester és Pócs János országgyűlés képviselő is.

A Jászság vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen a vármegye gazdasági életében; régi terv, hogy a központjában az iparra épülő képzés létesüljön. A képzés megvalósulása lehetőséget nyújtana a műszaki érdeklődésű fiataloknak ahhoz, hogy a középiskola befejezése után a városban folytassák tanulmányaikat, a cégekkel közös oktatás pedig megfelelő elhelyezkedésre adna lehetőségek a diplomás fiataloknak. Ez orvosolná a nagymértékű szakemberhiányt, hiszen a – részben cégeknél képzett – mérnökök a végzés után azonnal alkalmasak lennének értékteremtő munka végzésére, s a fejlődést segítő innovatív gondolkodásra.

 

 

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?