Átalakuló gazdaság

A járvány a gazdaság szereplőit is kihívás elé állítja globális és helyi szinten egyaránt. Dr. Rédei Istvánt, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnökét kérdeztük a válsághelyzetről a gazdaság és a kereskedelem vonatkozásában.

Itt a Jászságban melyek azok a gazdasági szereplők, amelyeket leginkább sújt a kialakult járványügyi helyzet?

Nálunk is, hasonlóan a világ többi részéhez elsősorban a vendéglátásban, a turizmusban, a kereskedelem azon ágazataiban, amelyek nem napi szükségleteket elégítenek ki mutatkozik meg a járvány hatása. Ezek az ágazatok már hetek óta megállásra kényszerültek. A Jászság ipari szereplői egyelőre folytatják a termelést, az építőipar is működik tovább. Elbocsájtásokról még nem, inkább munkaidő átszervezésekről érkezett hír. Gondok az alapanyagok beszerzéséből adódhatnak.

Milyen stratégiai módszerek segíthetik a túlélést?

A munka átszervezése, ahol lehetséges az otthoni munkavégzés bevezetése lehet egyik eleme a válsághelyzet gazdasági túlélésének. A későbbiekben egyre inkább át kell helyezni a hangsúlyt a digitális technológia, a robotizáció alkalmazására.

Lehetséges, hogy a járvány miatt kialakult válság megközelíti, vagy akár túl is szárnyalja a legutóbbi gazdasági világválság mértékét?

Jóslásokba nem szeretnék bocsátkozni, hiszen nem tudjuk, hogy meddig tart ez a szituáció. Az viszont biztos, hogy semmi sem úgy fog visszarendeződni, mint az a járvány előtti állapotban volt. A most bevezetett intézkedések egy része biztos, hogy megmarad. Az már eddig is világosan látszódott, hogy szükséges a digitalizációt bevezetni a gazdaság minden szereplőjénél, ez az ütem most felgyorsult. Nem biztos, hogy ebből a szempontból hátrány ez a struktúraváltás. A másik pedig a termelő üzemek egy részének érdemes megfontolni és a piac rá is kényszeríti őket arra, hogy beinduljon egyfajta patriotizmus. A saját alapanyag gyártásának bevezetése idővel jót tehet a gazdaságnak. A most leginkább összeszerelő ország helyzetéből átlendíthet az innovatív produktum gyártás irányába.

A gazdaság egyes szegmensei megszorításokra kényszerültek, míg az élelmiszer-forgalom éppen az ellenkező tendenciát mutatja. Jót tett a felvásárlási láz az élelmiszerboltoknak?

Az a kép, ami most látszik meglehetősen csalóka. Az igaz, hogy az emberek hirtelen nagyobb mennyiségeket vásároltak fel tartós élelmiszerekből, de az nem jelenti azt, hogy egész évben folytatódni fog ez a tendencia. Egy személy vagy egy család jellemzően nem fog többet fogyasztani éves szinten, mint ezt megelőzően. Ez a kereskedelemben hirtelen felívelő görbe az év végéig szépen ki fog egyenlítődni. Érdekes lesz megnézni majd jövő ilyenkor a mérleget.

Amennyiben konkrétan a Co-opra fókuszálunk, ott mit jelent a vészhelyzet? Hogyan reagálnak a dolgozók, a vásárlók a megváltozott viszonyokra?

Azt mondhatom, hogy mind a dolgozók, mind a vásárlók nagyon fegyelmezetten viselkednek. Folyamatosan fertőtlenítünk, az alkalmazottaknak biztosítjuk a szükséges védőfelszerelést, kesztyűt, maszkot és a pénztáraknál már plexifalat is felszereltünk. Mindezen túl tiszteletben tartjuk azt a tényt, ha bármelyikük a fertőzéstől tartva nem vállalja az eladói munkát. Minden elismerésem a dolgozóké, akik nap mint nap helytállnak a védőfelszerelés ellenére is kitéve a személyes kontaktus veszélyeinek. Azt hiszem, a kereskedők vannak az egyik legnagyobb veszélyben ebben a helyzetben. Óriási nyomás nehezedik rájuk ezekben az időkben lelki és fizikai téren egyaránt. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik, beszállító partnereinknek és természetesen a vásárlóknak is, akik panasz nélkül, fegyelmezetten betartják a járványügyi utasításokat.

A fent említett beszállítók ezek szerint töretlenül végzik a munkájukat, eljutnak a készletek a boltokba.

Igen, tartósan nem szenvedünk hiányt semmiből, a gyorsabban fogyó készleteket folyamatosan pótoljuk. Megnyugtatásul mondom, hogy például a liszt esetében a készlethiányt nem az alapanyag, a gabona hiánya, vagy a lisztkészletek kifogyása okozta, hanem az átmeneti csomagolóanyag hiány. Az emberek egyébként nagyon kreatívak, amikor hiányzott az élesztő, áttértek egyéb kelesztő anyagok alkalmazására. Nem szükséges nagyobb készleteket bespájzolni, hiszen áruházainkban az ellátás folyamatos. Jó hír, hogy a jövőben nagy mennyiségű fertőtlenítőszerek érkeznek üzleteinkbe.

A Co-op Star Zrt. nagy összegű adománnyal járult hozzá a krízis kezeléshez. Fontos ilyen szinten is jelen lenni?

A múlt héten a kórháznak és az önkormányzatnak egy-egy millió forint támogatást ajánlottunk fel. Az még egyeztetés tárgya, hogy a továbbiakban milyen formában, termékkel vagy pénzzel tudnánk segíteni. Számunkra fontos, hogy lehetőség szerint a rendelkezésre álló eszközökkel segítséget nyújtsunk a válsághelyzetben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?