Jászságért díjasok találkozója

Amíg Fodor István élt, addig Jászjákóhalmán tartották a Jászságért díjasok éves összejövetelét. Azután jött a halála, a Covid-19 világjárvány és az elmúlt három évben elmaradt a díjazottak éves összejövetele. Ezt indították ismét újra február 9-én, csütörtökön délelőtt immáron Jászberényben, a Jász Múzeum könyvtártermében.

A Jászok Egyesülete által alapított, 1992-ben első alkalommal átadott Jászságért Díjat elsőként dr. Rusvay Lajos ny. főközjegyző, vasdiplomás közgazda (Jászalsószentgyörgy) kapta meg. Az idei évben így már 32. alkalommal várják a javaslatokat a Jászságért Díjra. Érdekessége a díjnak, hogy 2009-ben egy testvérpár – Szikaszai Mária ny. könyvtárigazgató és Molnárné Szikszai Klára tanár (Jászapáti) -, míg 2015-ben és 2020-ban egy-egy házaspár – Gubicz András em. jászkapitány és neje Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet (Jászkisér), illetve dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnők és neje dr. Köre-Nagy Katalin jogász (Jászberény) – kapta az elismerést.

A 31 Jászságért Díj tulajdonosa közül jónéhányan sajnos már nincsenek közöttünk. Az élő Jászságért Díjasok közül viszont 14-en megjelentek a találkozón, ahol dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke köszöntötte őket.

– Három esztendeje nem találkoztunk. Korábban ugyan hagyományos volt az év végén, a két ünnep közötti találkozónk Jászjákóhalmán, ám ez Fodor Pista halálával és a Covid-19 beköszöntével elenyészett. Most viszont köszönetet mondok Hortiné dr. Bathó Edit igazgatóasszonynak, hogy az idei találkozónkat a Jász Múzeumban megtarthatjuk. Szeretném, ha elöljáróban a halottainkról megemlékeznénk. 2020-ban meghalt Fodor István Ferenc polgármester, Gubicz András Jászkapitány, Macsi Sándor iskolaigazgató, 2021-ben pedig Sisa József ötvösművész – kezdte köszöntőjét dr. Dobos László, melyet egyperces néma főhajtás szakított félbe, mellyel az elhunytak emléke előtt tisztelegtek.

– Babits Mihály írja: Amint fogy-fogy a jövendő, úgy egyre-egyre drágább lesz a múlt. Azt hiszem, hogy mi, akik a Jászság múltjának őrzői és a jövőjének építői vagyunk, igazán értékelni tudjuk ezt a megállapítást. Azért jöttünk össze, hogy egy rövid számvetés keretében áttekintsük azt, hogy mire jutottunk az elmúlt időszakban. Jelentem, a Jászok Egyesülete megtartotta 100. születésnapját, amely egyben a 30 éves ünnepségünk is volt. A Jászságért Alapítvány pedig krisztusi korba került, hiszen idén 33 esztendős. A két szervezt ugyan egymástól függetlenül dolgozik, de a célok közösek. Bizonyos személyi kötődés is van a két szervezet között. A mai is egy informális összejövetel, amelyen nincsenek protokoláris kötelezettségek. Kötetlen a program, de ezúttal nem egy batyus, hanem egy fehérasztalos ebéddel zárjuk majd. Én azt kérem tőletek, hogy legyetek az egyesület által képviselt ügyek támogatói, érezzétek úgy, hogy Jászságért Díj elnyerése nem valaminek a lezárását jelenti, hanem új távlatok megnyitását is – mondta dr. Dobos László, aki Hortiné dr. Bathó Editnek adta át a szót.

A Jász Múzeum igazgatónője, mint házigazda is köszöntötte a megjelenteket, majd az intézmény elmúlt három évéről adott rövid tájékoztatást. Ezt kötetlen beszélgetés követte, majd a Jászságért díjasok közösen elfogyasztott ebéddel zárták idei találkozójukat.

 

Vélemény, hozzászólás?