Jászberényiek is mentenek Törökországban

Megrázó hírek és képek érkeznek folyamatosan Törökországból és Szíriából, ahol január 6-án, hétfőn hajnalban, a Richter Skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés okozott óriási károkat. Mindkét országban épületek ezrek dőltek össze, s már eddig több mint ötezer áldozata van a katasztrófának.

A magyar kormány azonnal a segítségét ajánlott a mentésben a törököknek, akik ezt el is fogadták. Rövid időn belül több magyar mentőcsapat is útnak indult. A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportjának 17 főből álló kontingensében 8 mentőkutyás páros is helyet kapott. Közülük hármat a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány adott: dr. Mezősi Tamás Trafyval (Miskolc), Szabó Gábor Gogóval (Jászberény) és Mező Marcell Blackkel (Jászberény). A kiérkezést követően azonnal bekapcsolódtak a mentési munkálatokba, mivel az időtényező nagyon fontos az ilyen katasztrófák esetén.

Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR mentőszervezet kötelékében két Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tűzoltó is dolgozik: Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője, valamint Papp János tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A földrengés bekövetkeztét követő 72 órában van még nagy esély ugyanis arra, hogy élő embereket sikerül kimenteni a romok alól.

A hírek szerin sok országból érkeztek a katasztrófa helyszínére mentőcsapatok – orvosok, tűzoltók, mentőkutyások -, s munkájuk eredményeként már sok életet sikerült megmenteniük. A romok alatt a magyarok is találtak már ott rekedt embereket, akiket élve sikerült a felszínre hozni.

 

(A fotó a KÉA Facebook oldaláról való és az indulás előtt készült)

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?