Mentőkutyás Világnap Jászberényben

A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség – International Rescue-Dog Organization – IR 2008 óta minden év április 29-én ünnepli a mentőkutyák világnapját. Ezen a napon különös figyelmet élveznek a négylábúak, hiszen világszerte különböző rendezvények során mutatják be azokat a kivételes képességeiket, melyek alkalmassá teszik őket az emberi élet megmentésére. Április 30-án, vasárnap a Kutyákkal az Életért Alapítvány jászberényi bázisára várta az érdeklődőket, ahol a résztvevők nagyon sok érdekes és hasznos információval lettek gazdagabbak.

Az égiek a kegyeikbe fogadták a Mentőkutyás Világnap jászberényi rendezvényét, hiszen egész délelőtt verőfényes napsütésben tartották meg a programokat, melyen különböző tréningeken mutatták be, hogyan készítik fel kutyáikat az éles bevetésekre. A program a kedvenckutyatartók részére szervezett foglalkozással indult. Dánffy Brigitta és Andó Attila mutatta be, hogy mi az, amit már egy 5 hónapos, nagyon fiatal kutya is tud, ha tudatosan foglalkoznak velük.

A nap során kiderült, hogy körülbelül három évig tart egy kutya képzése, ami után már mentőkutyás vizsgát tehet. A képzés pedig ezt követően sem áll le, hiszen egy mentőkutyának egész életén át tréningezni kell. Az úgynevezett elővizsgát az alapfokú, majd a felsőfokú vizsga követi. Az a kutya, amelyik felsőfokú vizsgával rendelkezik, már nemzetközi bevetésre is mehet, derült ki Szabó Gábor szavaiból, aki a bemutató során kommentálta a látottakat. A Kutyákkal az Életért Alapítvány létrehozója és elnöke azt is elmondta, hogy jelenleg 14 vizsgázott kutyájuk van és közülük három rendelkezik felsőfokú vizsgával.

A délelőtt során volt területkutatás – amelyhez nem állt rendelkezésre szagminta -, de kerestek eltüntet szagminta alapján is. Az érdeklődők számára ezáltal ismertté vált, hogy mely esetben hogyan történik a keresés. Nagyon sokan próbálták ki a vakvezető kutya segítségét. A szemet eltakarva, „vakon”, a kutyusra hagyatkozva kellett sétálni, s ez a látók számára különleges érzés volt.

Nagy érdeklődés kísérte és nagy sikert aratott a vasúti- és légikatasztrófa helyszínét imitáló műromnál tartott bemutató. Ahogy nagyon érdekes volt az a film, ami a bázis létrehozását mutatta be. Azt, hogy hogyan lett egy szeméttelepből az ország egyik legkorszerűbb mentőkutyaképző bázisa Jászberényben, köszönhetően Szabó Gábor és csapata elhivatottságának. Mert ezt, másként nem lehet csinálni, csak, ha az ember mindent alárendel ennek a célnak.

Sokan kutyával érkeztek erre a nagyszerű délelőttre, de voltak családok, akik gyermekeiket hozták ki, hogy ismerkedjenek az ember leghűségesebb négylábú barátaival, a kutyákkal. A négylábúak meg is tettek mindent, hogy azokkal is megszerettessék magukat, akiknek még nincs kutyájuk otthon.

Szabó Gábor azt is elmondta a nap során, hogy a törökországi földrengésről hazaérve, a Docler-csoport nyolc millió forintos támogatást biztosított az alapítványnak, melyből egy olyan műromot építenek meg, amely a földrengések során jön létre, hogy ott ne csak gyakorolni, de tesztelni is tudjanak a kutyákkal. Ezt a lehetőséget pedig minden vizsgázott kutya és gazdája számára ingyenesen fogják biztosítani.

Fontos információ még, hogy az alapítvány évente 10-30 riasztást kap a rendőrségtől, amikor eltűnt személyt kell keresniük.

Nos, ezt a munkát támogathatjuk most mi is, ha adónk 1%-ról, melyet civilszervezetnek ajánlhatunk fel, a Kutyákkal az Életért Alapítvány javára adjuk.

Kutyákkal az Életért Alapítvány

Adószám: 18838972-1-16

Bankszámlaszám: 69500132-11014870

Tel./Fax: 06-57/655-259

www.segitokutya.eu

info@segitokutya.eu

 

 

Vélemény, hozzászólás?