Elhunyt Hlavacska Andrásné

Életének 73. évében, 2021. augusztus 20-án, elhunyt Hlavacska Andrásné nyugalmazott igazgató, aki 24 éven keresztül vezette az Liska József Erősáramú Szakközépiskolát.

Hlavacska Andrásné, Laki Éva 1974-ben érkezett vissza egykori alma materébe, az akkori Erősáramú Szakközépiskolába villamos mérnökként a Hűtőgépgyár villamos laborjából. Műszaki tanárként szakmai elméleti tantárgyakat, villamos mérést tanított. 1987-ben jelentős szerepet vállalt az iskola névfelvétele kapcsán. Még ebben az évben sikeresen megpályázta az intézményvezetői posztot. Az ötéves ciklus letelte után még négyszer, egyhangúlag választották meg vezetőnek. Elsődleges célja volt, hogy a pedagógusok a tanult szakmájukban megtalálják a számításukat, biztonságban, jó körülmények között tudjanak dolgozni.

Munkája eredményességét bizonyítja, hogy a Liska megállta a helyét: az ott folyó képzések színvonalát országosan is elismerték. Az intézményben tanuló diákok rendre kiemelkedő eredményeket értek el a különböző országos és megyei versenyeken.

Innovatív vezetőként olyan ötletei voltak, amelyeknek a megvalósítása a szakközépiskola szakmai struktúrájához és a gazdasági környezethez egyaránt igazodott. Az 1990-es évek társadalmi igényeihez alkalmazkodva 1992-ben ismét elindult az iskolában a gimnáziumi oktatás, ami a következő évben közbiztonsági gimnáziumi osztállyal bővült. A világbanki program keretében az erősáramú mellett megkezdődött az automatikai és az informatikai képzés is.

Új lehetőségként jelent meg a gimnáziumban végzett lányok számára a gépíró-szövegszerkesztő, a számítástechnikai szövegszerkesztő, majd az ügyviteli titkár képzés.

Igazgatónő törekedett az iskola nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésére is, ennek jegyében szoros szakmai kapcsolat alakult ki a Kassai Ipariskolával és a lohnei Adolf Kolping Szakképző Iskolával.

2011-ben, utolsó megbízatásának lejárta előtt egy évvel az önkormányzat az iskolát átadta a megyének. Igazgatónő nyugdíjba vonult.

Egy olyan embert, olyan vezetőt veszítettünk el, aki a saját útját járva valósította meg a célját és segítette hozzá a Liska József Erősáramú Szakközépiskolát (Gimnáziumot és Kollégiumot) ahhoz, hogy a megye egyik legjobb szakképző intézményévé váljon. Nem tett mást, mint végezte a dolgát következetesen, gyakorlatiasan, úgy, ahogy az egy intézményvezetőtől elvárható.

Temetése 2021. augusztus 27-én, 10 órakor lesz az alattyáni temetőben.

 

(Forrás: Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium facebook oldala)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?