Háromszáz táncos év könyvben

A pandémia miatt rendhagyó keretek között, ezúttal az újságon keresztül mutatta be dr. Bathó Edit legújabb, nyolcadik kötetét. A pendzsomtól a discóig című könyv a Jászság táncéletét tárja fel a 18. századtól napjainkig. A Jász Múzeum irodájában vehettem kézbe az igényes kiadványt, amely épphogy lekerült a nyomdagépről.

A képekkel gazdagon illusztrált, ezer példányban megjelent kötet alapos kutatómunka terméke, évtizedekig készült. Az igazgató asszony közel negyven éve, szinte pályája kezdetén kezdte a gyűjtőmunkát a témában. Érdeklődése személyes érintettségéből fakadt, hiszen társastáncos, majd néptáncosként, a Jászság Népi Együttes alapítójaként valóban közelről ismerte a táncoslét minden mozzanatát.

Cikkek, tanulmányok, kutatások szépen összefűzött lánca a könyv. Az egységek úgy simulnak egymásba, mint a kaláris gyöngyei a lányok nyakán. Összefüggő egységet alkotnak, de külön külön is figyelemre méltó darabok. Olyan érdekfeszítően vezetnek végig szülőföldünk tánchagyományain, mint egy izgalmas családregény.

A történet a szépszülőkig nyúlik vissza, amikor jász eleink a kocsmák döngölt padlóján, magánházaknál dombéroztak dudaszóra vagy a cigány muzsikájára. Ezekről a táncos alkalmakról meglepő módon leginkább peres iratokban talált forrást az író. A verbuválásnak tudjuk, a mulatozáson kívül komoly céljai voltak, nem úgy, mint a pendzsomnak, szüreti vagy a farsangi bálnak, ahol szerelmek születtek, amelyekből gyakran házasságok köttettek.

A kötetben illusztrációként megjelenő korabeli rajzok, fotók, táncmulatsági meghívók a mellékelt leírásokkal kutatók számára is értékes forrásanyagot kínálnak. A 19. század táncrendekbe szedett báljai nosztalgikus hangulatot ébresztenek a békeidőkről, a huszadik század Ötórai teája pedig még sokak emlékében kedves emlékként köszön vissza. A Pannonia disco, Yoko, Dj Fácán, vagy Dj Johnny lassan szintén történelem, de a most középkorúak számára a fiatalságot idézik vissza. A táncok ismertetésén túl a táncélet egészét felöleli a könyv.

A mulatságokban megjelent paraszti és polgári réteget, viseletüket, szokásaikat, viselkedésüket, a helyszíneket mind mind megismerhetjük a 224 oldalon keresztül. Külön rész foglalkozik a Jászság jeles tánctanítóival, a táncműhelyekkel. A társastánc kluboknak és a néptánc újjászületésének több fejezetet is szentel a szerző. A Jászság 2020-ban működő valamennyi néptáncos csoportja visszaköszön a képekről, akár egy iskolai almanach albumát lapozná az olvasó.

A helyi, hamvában elhalt táncházmozgalom, majd az annál sikeresebb Csángó Fesztivál szintén méltán érdemel alapos leírást. A közelmúlt és jelen hagyományos báli mulatságairól készült fotókon sokan magukra ismerhetnek a ma is táncos lábú jászok. A táncos sport képviselői a néptáncosok mellett ugyancsak messzire viszik a hírünket. A könyvben ők is helyet érdemeltek, fotóin büszkén mosolyognak a számos elismerés és kupa csillogásában. A Csoóri alapítvány támogatásával megjelent hiánypótló kötet a Jász Múzeumban és a Líra Könyvesboltban vásárolható meg, akár karácsonyi ajándékként is örömet szerezhetünk vele magunknak vagy szeretteinknek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?