Átadták a Déryné-díjakat

A jászberényi születésű Déryné Széppataki Róza emlékére rendeztek ünnepséget október 7-én, a Jász Múzeumban. A történelmi előadással és zenei élménnyel kiegészülő esemény adott apropót az első magyar opera-énekesnő nevével fémjelzett plakettek átadásának is.

A Dérynéről elvezetett utca emléktáblájának koszorúzását követően a szervezők délután 16 órára várták az érdeklődő hallgatóságot a 145 éves Jász Múzeum épületébe. Metykó Béla helytörténeti kutató idézte meg a város szülöttének emlékét, „Déryné, aki még életében legenda lett” című vetített képes előadásában.

Déryné Széppataki Róza a színművészek kalandos életét élte, csengő hangjára már idejekorán felfigyelt környezete. A sikerek hatására próbált szerencsét Budapesten, ahol nem sokat vártak az apró termetű gyermeklánytól, akinek áriájától végül elnémult a közönség. Társulati tag, 1813-tól színészfeleség, magyarságára büszke, a magyar nyelvért kitartóan harcoló művész volt, aki felvirágoztatta a hazai opera műfaját, és leiskolázta a kor férfi előadóit. Többek között Miskolcon, Pozsonyban, Sopronban és Szombathelyen is dalra fakadt, szinte nem volt olyan helye az országnak, ahol ne ismerték volna a nevét. Népszerűsége az intrikák hatására azonban csökkenni látszott, végül vidékre vonult, majd az évek múlásával hangja is megfakult. Utoljára 1868-ban lépett színpadra, Egressy Ákos jutalomjátékán.

A Déryné-emlékplakettek átadására is sor került, melyeket az irodalom, a színjátszás, a zene vagy a tánc területén kiválót alkotók részére ítélnek oda minden évben. Ez alkalommal Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes, és Molnár László népzenész érdemelte ki a rangos elismerést. Az ünnepély zárásaként Gál-Benedek Mária énekművész, valamint a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek nívós produkcióját élvezhettük.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?