Egy húron pendülve

Különleges ajándékkal gazdagodott a Jász Múzeum augusztus 12-én, szombat délután. A Csángó Fesztivál alkalmából három oszét fiatal tett látogatást az intézményben, akik a közös múlt ápolásának jelképeként egyedi hangszert adományoztak a múzeumnak.

A jász-oszét kapcsolat gyökerei őseink világába vezetnek vissza, melynek feltérképezését célul tűzte ki a Jász Múzeum. Ennek apropóján az elmúlt években többször oszét földre látogattak. Hortiné dr. Bathó Edit, a múzeum igazgató asszonya a tavalyi vendégség során ismerkedett meg Timur Ilaty hangszerkészítővel, fiatal zenésszel. Idén viszonozta a látogatást két zenésztársával Tajmuraz Berozty-val és Maxim Perisaty-val együtt.

Timur keze munkáját dicséri a múzeumnak felajánlott duadastamon fandyr nevű hangszer, mely egy szöghárfára emlékeztető zenei eszköz. A fandyr több mint 300 éves múltra tekint vissza. Érdekessége, hogy megtévesztésig hasonlít a Jászkürt palástján található szöghárfára,valamint az alánok ősi Nart eposzának ábrázolásaira. A hasonlóság nem véletlen, hiszen a szépen szóló hangszert gyakorta használták történet mesélés aláfestő szólamaként.

Hortiné dr. Bathó Edit segítségével a hangszer történelmi hátterébe is betekintést nyertünk. Elmondta, hogy az 1930-as években az egyik vlagyikavkázi múzeum őrzött hasonló fandyrt, mely a Tomajti család tulajdonából származott. Azonban az intézményből nyoma veszett és azóta sem került elő. Emlékét mára csupán fényképek őrzik, melynek segítségével 2014-ben Timur Ilaty is megalkotta a 12 húrú fandyrt. A kézzel faragott hangszert számos motívum díszíti, többek között fellelhető labirintusra hajazó ábra, illetve a hárfa felső részén kimunkált lófej forma.

– Oszétiában sokkal jobban ismerik népünk gyökereit, úgy tartják, hogy egy vérből valók vagyunk. Számunkra ez az ajándék a közös múltat összekötő kapocs jelképe – méltatta a hangszer készítőjét és a nagyvonalú ajándékot Hortiné dr. Bathó Edit.

A nagybecsben tartott ajándék ezentúl a múzeumban kap megbecsült helyet, melyet hamarosan egy kiállítás keretében a város lakói és minden érdeklődő megtekinthet.

Fotó: Fábián Rigó Attila

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?