Eltáncolt cipellők nyomában

Az élőszavas mesemondás jászsági fellegvárába invitálták a kicsiket február utolsó szombatján, amikor a népes hallgatóság az eltáncolt cipők rejtélyének nyomába eredt.

A Pál István nógrádi magyar pásztorember mesekincséből származó történet sokaknak ismerős lehet, hiszen a Grimm fivérek legszebb fabuláinak egyike, A széttáncolt cipellők ihlette. A cselekmény szerint az ország minden reggel a király sajnálkozó kiáltására ébred, ugyanis hiába zárja be tizenkét lányának szobáját estére, a cipőik talpa egytől egyig kilyukad reggelre.

És hogy miként lehet ez, annak interaktív módon jártak utána a gyerekek, akik nagy örömmel vették ki részüket a dramaturgiai fordulatokból. Órákat vettek hercegnői csábításból, vitézi udvarlásból, de öt másodperc alatt egy komplett piaci jelenetet is megelevenítettek a hónap meséjének helyt adó Jászsági Népmesepont impozáns helyiségében.

A király lányai persze elhallgatják édesapjuk elől a rejtélyes igazságot. Az udvarmester feladata találni egy olyan férfit, aki megfejti a hercegnők titkát. Így kerül elő a furfangos bábjátékos, aki egy titokzatos öregasszony jóvoltából vállalja a kihívást és elnyeri méltó jutalmát.

A játékos, interaktív foglalkozás maradéktalanul lekötötte a kicsik figyelmét, akik nem passzív befogadóként, hanem gondolkodó, döntést hozó aktív szereplőként vállalták a próbatételeket, hogy aztán ők maguk is részesüljenek a jól megérdemelt elismerésből. A kisebb testvérekkel az ölükben ücsörgő szülők közül is többen egyetértettek, a mesepont által nyújtott élmény egyedülálló, és nem csupán a gyermekek számára, a varázserdőbe belépve valóban kívül maradnak a hétköznapok.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?