Mozgalmas nyárindító fesztivál

Négynapos fesztivállal vette kezdetét a nyári szünidő június 15-én, tele színes programokkal, könnyed esti koncertekkel, színpadi előadásokkal, szabadtéri képzőművészeti kiállítással, vidámparkkal kedvezve a család aprajának és nagyjának.

A negyedik ZagyvaParty Fesztiválra ezúttal is gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket a Margit-szigeten és környékén a Jászkerület Nonprofit Kft. szervezői. Az időjárás sajnos két esetben visszavonulásra kényszerítette az előadókat, de még így is több ezren látogattak el a fesztiválra.

A pARTtalan ART közösségi képzőművészeti téren az előző évekhez hasonlóan idén is látványos szabadtéri kiállítással fogadták a fesztiválozókat a Margit-szigeten, a víztorony lábánál. A Jövőkép Alkotók Egyesülete művészei közül Bartos Kinga, Bíró Boglárka, Fejős László és Kerekné Mihalik Judit installációit csodálhatták meg a látogatók. A természethez szorosan kapcsolódva, vagy a fa ágairól lógva, vagy a fák törzsére erősítve helyezték ki a csengőket, konyhai edényeket, esernyőt más kontextusban, mint ahogy azt a hétköznapi használatban megszoktuk. Szinte már védjegyei a fesztiválnak az aprólékosan megmunkált homokszobrok, melyeket idén Szécsi János készített el.  Az ülőhelyek számát növelték az egyszerűségükben nagyszerű raklapbútor szigetek, egyedi hangulatot teremtve a pARTtalan ART-on.

Esténként a Kapitány-kertben kialakított kertmoziban vetítettek nagy játékfilmeket, köztük vígjátékot, háborús filmet és fantasy-t, a kockás plédekkel érkező, érdeklődő közönség nagy örömére. Szintén minden este üzemelt a Klapka iskola udvarán felállított vidámpark, ahol szédületes játék várta a bevállalós fesztiválozókat, de a szelídebb dodgemek is állandó mozgásban voltak.

A Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai a kisebbeket a játékokkal, színezőkkel, mesekönyvekkel felszerelt Kultúrzugba várták, míg a felnőttek a Kocsmakönyvtárban merülhettek el az olvasnivalóban, egy-egy pohár bor társaságában.

Szombaton és vasárnap a kisebbeknek gyermekjáték térrel kedveskedtek a szervezők, ahol a szabadtéri játékok mellett asztali logikai játékokat, társasjátékokat is kipróbálhattak az érdeklődők a Homoludens.hu Egyesület jóvoltából.  A péntek délutáni, zivatar verte színpadi előadás után végre szombaton délután ugyan erős szélben, de már ragyogó napsütésben élvezhettük a budapesti Spirit Színház mesejátékát a katlan színpadon. A bő egyórás előadásban magyar népmeséket dolgoztak fel, köztük Pirosmalac, a kőleves, az öntelt királylány és Hamupipőke történetét is. Az interaktív előadás során a gyerekek segítették a mesehősöket kalandjaik során, így ők is szerves részévé válhattak a mesének. A hosszas üldögélés után a nagyszínpadon a Bogár Muzsika gyermekkoncertje mozgatta meg a lurkókat fülbemászó dalaikkal.

Estére már csaknem zsúfolásig megtelt a Margit-sziget a fesztivál forduló napjának csúcspontjára, a tüzes látványbemutatókra. Sötétedésre vízre szálltak a szorgos kezek által készített tutajok, hátukon az éjszakát bevilágító mécsesekkel. Ilyenkor, a nyári napfordulóhoz közel eső hétvégén már hagyomány a tűzgyújtás, a tűzugrás: „ a sötétség az elmúlást, a fény a megújulást jelentette”. Ennek jegyében egy órával éjfél előtt nagy csinnadrattával vonultak fel a gólyalábas tűzzsonglőrök a tömeg fölé magasodva és megvető bátorsággal dobálták égő fáklyáikat a magasba, gondosan ügyelve a fák lombjára és a kifeszített napellenzőre. A látványos műsor után Kalla Pál tűzmester vezetésével kisebb tüzet raktak a tánctér közepére, a nagy szél miatt idén a máglyagyújtás biztonsági okokból elmaradt. De ez nem szegte a táncos lábú közönség kedvét, vígan ropták a moldvai csángót éjfélig a Zivatar Zenekarral és táncmesterükkel, Barsi Csabával. A tüzes programok után a Yoko Retro Disco szolgáltatta a talp alá valót hajnalig.

 

Vasárnap délelőtt a Csurgó Zenekar interaktív zenés koncertje szórakoztatta maroknyi közönségét, majd délután a Berényi Színjátékos Társaság kedvezett a kicsiknek, a színi társulat életében első alkalommal. Az ördög három aranyhajszála című mesét a tőlük megszokott szókimondó, humoros előadásban láthattuk a gyermekek aktív bevonásával, az ő legnagyobb örömükre és jól hallható tetszésükre.

 

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?