Rendhagyó középiskolai felvételi

Január 23-án, délelőtt tíz órától tartották a négyosztályos központi középiskolai felvételit, melyet négyszáznyolcvan tanuló írt a Jászberényi Tankerületi Központ három intézményében.

Szombat reggel a Jászárokszállási Deák Ferenc Gimnáziumban, a Jászberényi Szent István Gimnáziumban és a Lehel Vezér Gimnáziumban gyűltek össze a diákok, hogy a középiskolai felvételi matematika és magyar feladatsorainak megoldásával bizonyítsák rátermettségüket a továbbtanulás első állomása során.

A vizsgák mindkét tárgyból 10-10 feladat megoldását követelték, melyek 50-50 pontot értek. Az írásbeli megmérettetéseket az érettségi alkalmával már bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett bonyolították le az intézmények, ahol ügyeltek a megfelelő testhőmérsékletre, a távolság betartására, a maszk és kesztyűhasználatra és a fertőtlenítésre.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az írásbeli két részből állt: előbb 45 perces magyar nyelv és irodalom, majd egy szünet után 45 perces matematika feladatsor várt a diákokra, akik többsége szerint az utóbbi idén könnyebb felmérésnek bizonyult.

A járványhelyzetre való tekintettel az összesen 75 ezer tanuló számára megszervezett vizsgákat a korábbiaknál jelentősen több, pontosan 535 intézményben hirdették ki, ahogy a pótlási lehetőségeket is kibővítették két dátumra: január 28-án és február 5-én lesz alkalom a felvételi megírására. Fontos azonban, hogy a februári dátumra csak azok jelentkezhetnek, akik igazoltan COVID-19 betegség, karantén vagy egyéb, önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt nem tudtak részt venni az írásbeli vizsgán.

A központi felvételit szervező intézmények február 8-án értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat. A középiskolai jelentkezés határideje február 19. A felvételt hirdető középfokú iskolák várhatóan április 30 – án küldik meg a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?