Vissza a hagyományokhoz

Augusztus utolsó hétvégéjén zajlott a Hencidától-Boncidáig népmesemondó verseny területi válogatója a Jászberényi Városi Könyvtárban, ahol hét ékesszóló mesélő mérte össze improvizatív történetszövő tehetségét a szakmai zsűri előtt. A Jászsági Népmesepont idén második alkalommal adott helyet a hagyományápoló rendezvénynek, melyre három kategóriában neveztek a határon innen és túlról jelentkező versenyzők.

Az „Otthonról haza – Kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében” elnevezésű program keretében megvalósuló területi fordulóra Komárnótól Szigetszentmiklósig érkeztek vállalkozó kedvű mesélők, hogy élőszavas produkcióikkal örvendeztessék meg a szakmai hallgatóságot.

A határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó verseny során a hangsúly a betanult szövegek helyett az improvizatív, egyénileg színesített, ugyanakkor hagyományos módon bemutatott történetmesélésen van.

Agócs Gergely, a háromtagú zsűri elnöke, egyben a Hagyományok Háza tudományos munkatársa lapunknak elmondta, a világtörténelem évezredei alatt az emberiség minden kultúrájában a mesemondók felnőtt emberek voltak. A napjainkban működő elbeszélők a magyar népmesekincs megismertetését, a kulturális identitás elmélyítését szolgálják.

„Ez az új mesemondó mozgalom még kibontakozó félben van Magyarországon és a táncházmozgalom egyik oldalágaként alakult ki, annak az eszmei talapzatán építettem ki a Hagyományok Házában. Ugyanúgy, mint a zenész, táncos, énekes előadók tekintetében, itt sem az amit, hanem az ahogyant próbáljuk visszatanítani. Ez nagyon fontos kérdés, hiszen a könyvekben olvasható szövegek súlyosan átszerkesztett, olvasmányosított állapotban érhetők tetten. Ebben a formájukban nem alkalmasak arra, hogy újraverbalizáljuk őket, hanem az eredetileg a mesemondásban kialakult stiláris elemeket kell irányadónak tekintenünk, amelyeket az évezredek során ez a műfaj kialakított.” – fogalmazott Agócs Gergely, majd hozzátette, a versenyek lehetőséget teremtenek arra is, hogy a mesemondást közösen visszatereljék az eredeti medrébe, hiszen csak így tudja ellátni valódi funkcióit.

A Jászsági Népmesepontban megjelent izgatott résztvevőket és közönséget Boda Lászlóné gyermekkönyvtáros üdvözölte, akitől megtudhattuk, a szerencsés továbbjutók a végső fordulóban, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon csillogtathatják meg tehetségüket. A szót Kovács Péter könyvtárigazgató és projektmenedzser fűzte tovább, aki hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a tavaszi alkalom után most másodjára adhatnak otthont ennek a színvonalas rendezvénynek és szívből reméli, a jövő évi folytatásban is lesz rá lehetőségük.

Agócs Gergely köszöntőjét követően hét mesemondó lépett színpadra, akiket a háromtagú bizottság – Kovács Marianna, a Meseszó Egyesület elnöke, Varga Norbert közművelődési szakember, folklórkutató és a zsűri elnöke – az előadásmód, a meseszerkezet megtartása, a cselekmény értő átadása, a mesei nyelv ismerete, a figyelem fenntartása továbbá a közönséggel való kapcsolattartás szempontjait figyelembe véve értékeltek.

A megszokott dobogós eredmények helyett bronz, ezüst és aranysávos értékelést alkalmazott a bizottság. Bronzfokozattal illették Berta Mónikát (Komárnó), Sebők Szilvesztetr (Üllő), ezüst fokozatú mesélő lett Murányiné Barzsó Judit (Budapest), még arany fokozatot Szabó Ibolya (Szigetszentmiklós), Bukovics János Apc, Csiki Virág (Göd) és Fuchs Péter (Budapest) érdemeltek ki teljesítményükkel.

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?