A bükki füvesember jó tanácsai

Városunk egyik legnagyobb beltéri közösségi színtere, az Ifjúsági Ház is színültig megtelt érdeklődővel a sokak által bükki füvesemberként is ismert Szabó György természetgyógyász előadásán február 6-án, kedden este.

Szabó György természetgyógyász a nagymamájától tanulta a népi gyógyítás fortélyait. Régen nem voltak gyógyszerek, kemikáliák, az ember a természet kincseit használta gyógyírként a panaszaira. Ezekről az elfeledett, de ma is épp úgy hasznos gyógymódokról telt ház előtt tartott előadást a 92. életévében járó Gyuri bácsi. A népgyógyászati hagyományok továbbörökítésével évtizedek óta foglalkozó szakember nagyon fontosnak tartja az egészség megőrzését, és a betegségek megelőzését. Ennek egyik alapja a napi 2 liter folyadék elfogyasztása, rendszeres (legalább évente) orvosi szűrővizsgálatok, valamint a helyes táplálkozás.

Gyuri bácsi egy kutatás eredményeit tárta a közönség elé, melyben négy olyan betegségről számolnak be, melyek nem fertőzőek, mégis járványszerűen terjednek: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák és a COPD (időskori tüdőbetegség). „Nagyon nagy a baj egyébként…” De hogy gyógyították magukat az emberek régen? S miért érdemes visszatérni az ősi gyógymódokhoz? Gyuri bácsi az élő példa rá, hogy a kémiai vegyületekből készült pirulák helyett a gyógyfüvekből készült teák, tinktúrák, borogatások hatásosabbak. Régen természetes volt, hogy minden háznál voltak gyógynövények felakasztva a kamrában, a mai ember inkább gyógyszereket szed, pluszban elszenvedve azok mellékhatásait.

Szokás volt évente kétszer böjtöt tartani, így a szervezet megszabadult a felesleges méreganyagoktól. Az emberi szervezetben a máj, a vese és verejtékmirigy végzi a méregtelenítést, így ezen szervek „jólétére” érdemes különös gondot fordítani egynyári ürömmel, mezei zsurlóval, nyírfalevéllel, és tudatos, napi tízperces izzadással. A legalább egy hónapig tartó tisztítókúra megannyi betegségtől óvja meg az embert, amit csak akkor veszünk észre, ha nem végezzük, és megjelennek a betegségek. De még akkor is van remény az egyensúly helyreállítására.

Az egyik népbetegségre, a magas vérnyomásra Gyuri bácsi a csodanövénynek tartott galagonya teát ajánlja, valamint vasat és C-vitamint tartalmazó teakeverékeket: például fekete ribizlit, fekete áfonyát. A magas koleszterinszint csökkentésében a tyúkhúr tea segíthet. Magyarországon a lakosság csaknem 10%-a küzd cukorbetegséggel, melyhez sok esetben az elhízás, a helytelen táplálkozás vezet. Nekik segíthet az inulint tartalmazó erdei málnalevél, erdei szedergyökér, fehér fagyöngy, kukoricabajusz és csicsóka. A COPD-t legtöbb esetben a rendszeres dohányzás okozza, de kialakulhat tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás következményeként is. Éppen ezért Gyuri bácsi azt javasolja a dohányzóknak, hogy ha nem szeretnének szenvedni az erős fájdalmaktól, még ma tegyék le cigit. A rákos megbetegedések fő oka az élelmiszerszemét, azonban egészséges táplálkozással, rendszeres tisztítókúrával megelőzhető.

„Tudatosan kell az egészségünkre vigyázni! Nem boszorkányság ez!” Annál is inkább, mert ma már orvosi egyetemeken tanítják a gyógynövények jótékony hatásait, ahol Gyuri bácsi is megosztja több évszázados hagyományokra épülő tapasztalatait az ifjú orvosnemzedékkel.

A jótékony célt is szolgáló előadás teljes bevételét Varga Viktória gyógykezelésére ajánlották fel. A kislány édesanyja, Polgár Réka örömmel fogadta Gyuri bácsi és a Jászkerület Nonprofit Kft. felajánlást.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?