Kertész leszek, fát nevelek

Megható és fergetegesen vidám esemény zajlott június 16-án, szombaton délelőtt az Ifjúsági Házban. A Jász Kertbarát Klub ünnepelte megalakulásának 45 évfordulóját.

A terített asztalok mellett javakorabeli vendégek ültek, és Sas István, a klub elnöke ismertetője, történeti összefoglalója és mintegy húsz perces fotó-montázs bemutatója közben emlékeztek régi kedves arcokra, látogatásokra, eseményekre, és persze önmagukat is felfedezhették a fotókon.

Sas István negyedik elnöke a klubnak, de nála avatottabb ismerője aligha van, ugyanis kezdő népművelőként a klub segítése volt az egyik első feladata, majd elragadta őt is az a boldogságkeresés, ami a tagokra, már a kezdeti tizennégy alapítóra is jellemző volt. Előbb szervező volt a művelődési ház munkatársként, majd igazgatóként tiszteletbeli tag lett, aztán elnök.

A kertbarát klub gondolatcsírája 1972-höz köthető, amikor felmérések szerint elszórtan 850 hektár zártkert létezett a város környékén, 12 ezer tulajdonossal. Akkor a Hazafias Népfront vállalta, hogy szervező erőt, szakmai támogatást biztosít az egyébként országosan is létező gond orvoslására. Egy-két konferencia után 1973 június 15-én alakult meg a kertbarát klub, pontosan 45 évvel és 2 nappal a mostani emlékezés előtt.
A 12 ezer tulajdonoshoz képest szerény volt az alapítók száma, ami az idők során volt 141 is, az évfordulón belépett új taggal pedig éppen 53. A Klub feladatát azonban vállalta, majd a Gazdakörök megalakulása és terebélyesedése után, és a zártkertek számának csökkenése nyomán valódi baráti társasággá alakult át.

Aligha lehet felsorolni egy rövid tudósításban, hogy évről évre majd húsz rendezvényükön mi történt, kertlátogatásaikon mi mindent tanultak egymástól és a meghívott szakemberektől, milyen élményekkel lettek gazdagabbak 53 más városbeli kertbarát társaságtól, akiket meglátogattak. És akiket fogadtak.

A köszöntők között most is jelen voltak Jászjákóhalma, Újszász és Jászkisér kertbarátkörei, sőt a kirándulásaikon 1993 óta elmaradhatatlan buszvállalkozás tulajdonosa, esetükben a pilótája is, Fehér János és felesége. Ajándékokat is hoztak, meg őszinte szép szavakat, ahogy a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége Várfoki Tibor főtitkár személyében. Ő dr. Szent-Miklóssy Ferenc elnök kitüntető oklevelét is átadta Sas Istvánnak és a klub egész tagságának külön is egy közöset.

Rajtuk is túltett Nagy András bizottsági elnök Jászberény város képviseletében. Mondandóját nótára fakadva kezdte, a címben jelzett közismert darabot elénekelve. Ugyancsak daloltak a berényi hagyományőrzők is, és később Orbán Árpád zenéjére még táncra is perdültek a résztvevők.

Mindezekhez jó ebéd társult könnyű borokkal, sörökkel és részben könnyed beszélgetésekkel. Ki-ki végig böngészhette az oldalt felállított paravánokat, az évtizedek olykor megsárgult, de feledhetetlen fotóit, megcsodálhatta Mester István saját borait, pálinkáit és gyógyitalait.

És hazavihette az ünnepi alkalomra készített üdítő borítójú, ám belül gazdag történeti adatokkal megtöltött könyvecskéjét. Ez a korábbi három – 20, 25, 40. évfordulóra készült –, emlékező füzetek közül a két utóbbi szövegeit is tartalmazza, és a honismeret, a várostörténet iránt érdeklődők könyvespolcának becses darabja lesz. Megtiszteltetés, hogy e sorok írója ajánlhatta a jelenlévők figyelmébe.

Vélemény, hozzászólás?