Kezdődnek a fejlesztések

A Polgármesteri Hivatal tanácstermébe várta fórumra március 12- én, kedden délután a városlakókat Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester. Az összejövetelnek két témája volt. Egyrészt a Zöld város kialakítása – városi környezetjavító intézkedések és gazdaságfejlesztési beavatkozások Jászberényben című projekt bemutatására, másrészt az alpolgármester lakossági fórumára is sor került.

A teremben szép számmal megjelenteket Hajnal-Nagy Gábor köszöntötte, majd átadta a szót Hegyi Istvánnak, a Városfejlesztési iroda vezetőjének, hogy ismertesse a várost érintő, közeljövőben megvalósuló beruházásokat. A Zöld város projekt két részre bontható; egyik eleme a városközpontot érinti, a másik pedig a piac fejlesztésére fókuszál. A főtér és környékének rekonstrukciója során megújul a Polgármesteri Hivatal udvara, a Holló András és a Déryné utcák, a Fürdő utcai parkoló, a főtéri park, valamint sétáló utca nyílik a Conselve parktól a Táncsics utcáig. A piac fejlesztése keretében a csarnokot újítják fel, és a rehabilitáció a piac jobb oldali területeit érinti. Itt leghamarabb a nyár folyamán kezdődhetnek meg a munkálatok. A beruházások támogatási szinten elnyert összköltsége 782 millió forint, amelyet a város saját forrásból egészít majd ki.

A harmadik nagy projekt, amely szintén érinti a belvárost a Malom Konferencia és Rendezvényközpont kialakítása. Jelenleg elkészültek az engedélyezési és kivitelezési tervek, összeállították a dokumentációt, elindították a közbeszerzési eljárást, amelynek ajánlatait április elejére várják. Várhatóan itt is nyár elején indulhatnak el a fizikai munkálatok. A projektre összesen 800 millió forintot nyert a város, amely nettó összeget jelent, tehát közel egymilliárd forintos beruházásra számíthatunk. Szintén fontos beruházás a buszpályaudvar és környékének felújítása. Erre TOP-os támogatás keretében 496,5 millió forintot kapott Jászberény. A közbeszerzési eljárásra már beérkeztek a pályázatok, amelyek között van érvényes ajánlat. A kivitelezési munkák egy-másfél hónapon belül elkezdődhetnek.

A beruházás része a buszpályaudvar mellett a Thököly úti parkoló felújítása, a Thököly út-Rákóczi út kereszteződésében közlekedési lámpák elhelyezése, illetve a ‘48-asok terének rendezése parkolók kialakításával. A teljes megvalósítás egy-másfél éven belül várható.

Az elhangzottakhoz az alpolgármester hozzáfűzte, az építkezések részleges útlezárásokkal, kellemetlenségekkel járnak, amelyek elviseléséhez a városlakók türelmét kérte. Hozzáfűzte, a felújítások következtében fakivágások is lesznek, de összességében a város zöldterületei jelentősen növekedni fognak, hiszen, mint a projekt neve is jelzi – Zöld város – Jászberény belvárosának gondosan megtervezett parkosítással élhetőbbé tétele a cél.

A továbbiakban Alvári Csaba főépítész részletekbe menően ismertette az egyes beruházásokat. Látványtervek segítségével szemléltette az egyes építkezések részleteit. Láthattuk például hogy fog kinyílni a Fürdő utcai parkoló az OTP tömb felé, milyen elképzelések vannak a Polgármesteri Hivatal udvarához vezető sétálóutcára vonatkozóan, vagy milyen mértékben növekszik majd a piaccsarnok és a Malom épülete. A megvalósuló összkép egységes stratégia mentén valósul meg, ami rendezett zöldfelületeket, esztétikus járófelületeket is jelent. A térkő-burkolásnál figyelembe vették a már meglévők formavilágát és a hibák kiküszöbölése mellett törekednek a harmóniára színekben, anyagban és formában egyaránt.

Szabó Tamás polgármester itt ragadta meg az alkalmat, hogy megköszönje az érdeklődők részvételét. Hozzátette: a városvezetés a projektek során igyekszik mindvégig tartani a kapcsolatot a városlakókkal, és közös gondolkodás mentén megkeresni a legjobb megoldásokat. A felmerülő kérdésekre, véleményekre válaszolnak. Az átalakítások során kérte a városlakók toleranciáját. Emlékeztetett, hogy elérhető közelségbe került az elkerülő út munkálatainak startja, amelynek majdani befejezése a főtér további fejlesztéseit lehetővé teszi egy még élhetőbb, komfortosabb városközpont kialakítása céljából. A buszpályaudvar kapcsán tájékoztatott, hogy a fejlesztések második ütemében a vasútállomás térségébe kívánják kivinni a buszok parkolóhelyét.

A tájékoztatókat követően a városlakók konkrét kérdésekkel fordultak az érintettekhez. Kérdés érkezett körforgalmak kialakításának lehetőségéről. A polgármester elmondta, hogy a legjobb megoldás valóban a körforgalom megépítése lenne sok kereszteződésben, de a felmérések nyilvánvalóvá tették, hogy helyszűke, illetve forráshiány miatt, valamint egyes helyszíneken forgalomtechnikai szempontból egyelőre ezek nem valósulhatnak meg. A gondolatot egyébként nem vetik el, vizsgálják a lehetőségeket. Ugyancsak kérdés érkezett a Riszner sétány felújítása kapcsán. Hajnal-Nagy Gábor a körzet képviselőjeként elmondta, hogy hamarosan elkezdődik az utca burkolat-felújítása, a Zagyva part megerősítése. Itt mondta el azt a hírt is, hogy a Szőlő utcában elektromos töltőállomás létesül majd. A továbbiakban felkérte a Zöld város projekt kivitelezőinek jelenlévő képviselőit, ismertessék a kivitelezési munkálatok városlakókat érintő tudnivalóit.

A Penta Kft. szakemberei elöljáróban kifejtették, hogy a projektre vonatkozóan egy jól átgondolt tervet kaptak a városvezetéstől, amelyben örömmel dolgoznak. A munka során megpróbálják a lehető legkisebb mértékben zavarni a város mindennapi életét, de sajnos a kivitelezés némi kellemetlenséggel jár majd, amelyhez türelmet és megértést kérnek. A feladatot alázattal végzik, igyekeznek mindig tájékoztatást nyújtani a környék lakóinak, bolttulajdonosainak. Az ingatlanok előzetes állapotfelmérését kötelező elvégezniük, ehhez kérték az együttműködést. Az ütemezés kapcsán elmondták, hogy a Holló András utca átalakításával kezdenek, majd a Fürdő utcai parkoló következik, amelynek folytatása a Déryné utca rekonstrukciója és a Lehel vezér tér járdaépítése lesz. Teljes lezárás, a parkolás ideiglenes megszüntetése a hónap végétől várható. A lezárások pontos idejét egy héttel a végrehajtás előtt írásban jelzik a lakóknak, boltosoknak. A munkálatok befejezésének határideje szerződés szerint 2019. október vége.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?