Cserkészverseny jászsági középiskolásoknak

Liliom és kereszt címmel csapatvetélkedőn mérték össze lexikális tudásukat és kommunikációs készségeiket a város középiskolásai a Liska József Katolikus Iskolában február 19-én, délután. Az  immár ötödik alkalommal megrendezett verseny témája idén a cserkészet volt.

A házigazda középiskola versenye az elmúlt fél évtizedben a Jézus Neve Plébánia történetét, a szerzetesrendeket, a 20. század szentjeit, az Eucharisztikus Kongresszust, idén pedig a cserkészetet állította a verseny középpontjába. Lapunknak Nagy Zoltán, a megmérettetés főszervezője és a vetélkedő játékmestere, a középiskola magyar-történelem szakos pedagógusa adott tájékoztatást.

Nagy Zoltán neve és arca ismerős lehet mindazok számára, akik nyomon követték a televíziós kvízjátékokat, hiszen közel húsz forgatáson vett részt. Játszott Rózsa Györggyel, Vágó Istvánnal, Gundel Takács Gáborral, Jakupcsek Gabriellával, Sváby Andrással.

Az idei játékos, tudás alapú középiskolás csapatverseny is tartalmazta az elmúlt harminc év népszerű televíziós vetélkedőinek elemeit. Keresztrejtvény, az improvizációs készséget megpróbáló avatóbeszéd, memóriajáték filmbejátszások alapján és a Mindent vagy semmit! vetélkedőből ismert felvillanó fények is szerepeltek, melyek a gyors válaszadási készséget mérték. Az idei verseny során a százéves ifjúságnevelő mozgalom történetéről kellett keresztrejtvényt kitölteni, a cserkész és papköltő Sík Sándor képzeletbeli emléktáblájánál avatóbeszédet rögtönözni, és a cserkészethez is kapcsolható két film – az Egri csillagok és az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag – jeleneteit memorizálni.

A dr. Novák István főigazgató atya fővédnöksége alatt meghirdetett vetélkedőn háromtagú zsűri pontozott. Az ítészek elnöke Taczman András állandó diakónus volt, munkáját Bencsik Ferenc igazgatóhelyettes és Balázs Dániel történelem- hittan szakos pedagógus segítették. Az idei megmérettetés a következő eredménnyel zárult: 1. Lehel Vezér Gimnázium 10. C; 2. Liska József Katolikus Középiskola 9. E; 3. Nagyboldogasszony Katolikus Iskola 11. A; 4. Nagyboldogasszony Katolikus Iskola 12. A; 5. Liska József Katolikus Középiskola 12. A. Az első három helyezett csapat könyvutalványban részesült.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?