Jó zene keveseknek

A soros klubkoncert pénteken este, február második napján, a mozi galériáján a Cine P’Art Clubban volt. A színpadon régi ismerős, Redbreast Wilson és a Juke Juint Revival, legújabb lemezük Swampside Crawl anyagát mutatta be.

A maroknyinál is kevesebben üldögéltek az asztaloknál ezen az estén valamiért. Klubhangulat, remek zene, de miért nincs a terem tele? Nem jött el a klub törzsközönsége sem, ami bizonyosan nem a fellépő együttesnek szólt. Ők húzták – ahogyan Wilson nevezi – a hillstomp boogie-t, ami Észak-Mississippiből származik és tánczenéről van szó. Olyan tánczene ez, amiket ott helybe a juke jointokban (közösségi házakban) játszanak a mai napig is.
A blues zene egy változata ez a hill country, ahol annak előadói nem tartanak be semmilyen sémát, mert nincs ilyen, hangnemet sem váltanak. A gitár ugyanazt a témát ismételgeti, a basszus végig egy hangon szól. Ez egy végletekig leegyszerűsített önismétlő muzsika, ami legfeljebb néhány pillanatra hagyja fellélegezni a dalszövegek végén hallgatóját. Ilyenkor egy kicsit elengedik a tempót, de rögtön kezdődik az egész elölről.

Ez alkalommal is minden hang a helyén volt, pörgősen és precízen megteremtve az archaikusan rusztikus hangulatot. Lüktető tempójú a zene, mellé déli akcentussal szóltak a szövegek, a telt énekhang csak mesélt. A különféle gitárokat kezelő, éneklő Redbreast Wilson mellett Nagy Marek basszusgitáron, Danny Bain dobon remekelt. Juke Joint Revival zenéje különlegessé tette az estét és ez a fajta muzsika azért is jött létre, hogy szórakozzanak, táncoljanak, jól érezzék magukat az emberek. Akik otthon maradtak sajnálhatják, mert olyan zene szólt, amit élőben hitelesen prezentálva csak a legritkább esetben hallani.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?