Tárlatbúcsúztató

A Szikra Galéria történetében első alkalommal tartottak utolsó tárlatvezetést a Thorma időszaki emlékkiállítás zárását megelőzően, február első szombatján.

A Thorma János festőművész emlékére, halálának 80. évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítás, amely a művész évtizedek óta nem látott, vagy teljesen ismeretlen remekműveit mutatja be, a végéhez közeledik. A Szikra Galéria tulajdonosa Szikra István úgy gondolta, hogy más kiállítóhelyeken már bevált utolsó tárlatvezetést tartani a képzőművészet iránt érdeklődőknek a zárást megelőzően.

Ezt a páratlan, egyedi összeállítású, kiemelkedően szép anyagot érdemes minél szélesebb körben megismertetni a közönséggel, és ehhez megragadni minden lehetőséget, amivel Thorma János elismertsége is növekszik. Egy ilyen alkalom lehetőséget teremt arra, hogy aki már látta újra megnézhesse, vagy kinek még nem volt alkalma, most ismerhesse meg a képeket, szakavatott kalauzolással.

A kiállított alkotásokról Szikra István tartott érdekes tárlatvezetést, a festő művészeti munkásságát is megismertetve. Thorma, a tájképeken és figurális kompozíciókon kívül számos kitűnő portrét is festett. Stílusa eklektikus, egyaránt lehet a naturalizmus képviselőjének és a romantikus történelmi festészet egyik utolsó képviselőjének tekinteni, de a sajátos nagybányai posztimpresszionizmus színvilága, a könnyed ecsetkezelés is jellemző festményeire. Képei méreteivel, tartalmi bőségével, színei erejével mindig a fenségest, a magasrendűt képviselték.

Bagosi Zoltán műgyűjtő, aki tevékeny részese volt a kiállítás létrejöttének – mivel évtizedek óta végez gyűjtő munkát, foglalkozik Thorma János festészetével –, elmondta: a kiállított képeknek története van. Ő számtalan ilyen történet ismerője, tudója, aki szenvedélyes szavakkal, színesen mesélte érdekes történeteit Thorma János életével kapcsolatosan.
Az első utolsó tárlatvezetés sikeresen zárult, így bizonyos, hogy nem az utolsó volt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?