Zárás előtti tárlatvezetés

A Thorma 150 emlékkiállítás a hétvégéig látogatható a Szikra Galériában. Kiállítóterek irányvonalához igazodva október 7-én este egy zárás előtti utolsó tárlatvezetést részesei lehettek a képzőművészet barátok.

A Thorma János festőművész születésének 150. évfordulójára rendezett emlékkiállítás a Szikra Galériában egyedülálló volt az országban, ugyanis ilyen gazdag képanyagot az alkotó korszakaiból bemutató időszaki tárlat sehol sem volt látható. A Nagybányai Művésztelep alapítójának és egyik jellegzetes mesterének 25 darab festménye került bemutatásra a másfél évszázados jubileum alkalmából a galéria tulajdonában lévő alkotások mellett máskor nem látható, gyűjtőktől kölcsönkapott képekből összeállítva.

Az utolsó tárlatvezetés közönségét Szikra István galériatulajdonos, a kiállítás rendezője köszöntötte és röviden összefoglalta az eredetileg tavaszra tervezett, majd több bizonytalansági tényezőt megoldva kora ősszel megnyitott egyedi tárlat szervezésének történetét.

A művészeti eseményt Sas Dániel zongoraművész és Atyimó Ferenc tubaművész közös előadása tette még inkább emlékezetessé. A két kiváló zeneművész komolyzenei klasszikus daraboktól az improvizációs jazzig játszott darabokat, amit a közönség elismerő tapssal jutalmazott.

A Thorma János életéről és munkásságáról szóló hazai és külföldi sajtóhírekből állította össze előadását  Metykó Béla helytörténeti kutató. Megemlítette azt az egyre inkább elfogadott gondolatot, hogy a jászberényi gimnázium rajztanára, Németh Kelemen fedezte fel a fiatal Thorma tehetségét és indította útjára a művészeti pályán.

A kiállítótermekben látható festmények közös megtekintése zárta a programot, ahol Szikra István és Bagosi Zoltán műgyűjtő beszéltek az alkotásokról, megosztva személyes történeteiket is a képekkel valamint a Nagybányai Művészteleppel kapcsolatosan.

A Szikra Galéria történetébe bizonyosan különleges, egyedi művészeti eseményként kap helyet a Thorma 150 emlékkiállítás.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?