Fejlődik a város infrastruktúrája

Szabó Tamás polgármester szerda reggel a Juhász utcában tartott sajtótájékoztatót a városban megvalósult 2017-es infrastrukturális fejlesztések kapcsán, valamint tájékoztatott a kormány hitelkérelmünket érintő döntéséről.

Az elmúlt év saját költségvetésből egyik legnagyobb beruházást igénylő útfejlesztése éppen a tájékoztató helyszínén zajlott. Itt kicserélték a vízvezetéket, új útburkolat épült valamint a közmunkaprogram keretében a járda is megújult.

Jászberény egészét figyelembe véve tavaly 72 millió forintot fordított az önkormányzat útburkolat, illetve padka felújításra. A burkolatcseréhez kapcsolódóan ivóvízvezeték rekonstrukciók is megvalósultak, mintegy negyven millió forint értékben, melyek építési költsége tizenhárom millió forint volt. A csapadékvíz hálózat fejlesztésére szintén jelentős összeget, több mint harmincegy millió forintot fordított az önkormányzat. A kivitelezést a J.V.V. Nonprofit Kft. szakemberei végezték.

Közfoglalkoztatás keretében 2400 fm járda készült el az elmúlt évben, melynek anyagköltsége 6,6 millió forintot tesz ki. Tavaly mindösszesen 207 millió forintot költött a város infrastrukturális fejlesztésekre. Az összeg nem tartalmaz bizonyos szennyvíz-beruházási költségeket, mivel azok más büdzséből kerültek kifizetésre.

Mindezek a beruházások alátámasztják azt az elképzelést, hogy a város infrastrukturális fejlesztéseit szükséges lenne felgyorsítani. Égető probléma a szennyvízelvezetés hiányosságának megoldása, de ide sorolhatóak a nagy forgalmú belső útjaink – mint a Rákóczi út, Kossuth út, Thököly út – felújításai is. Amennyiben éves költségvetésben gondolkodunk, ezen beruházások megvalósítása akár húsz-harminc évet is igénybe vehetnének. Mindezek megoldására született a hitelfelvétel gondolata, amely mentén néhány év alatt megtörténhet a város teljes körű infrastrukturális fejlesztése. A fedezetül szolgáló hitelösszeget egy körülbelül húszéves futamidővel a város költségvetésből ki tudja gazdálkodni.

Jó hír, hogy a 2017-es év végén a kormány döntött a város hitelkérelméről és a kért négymilliárd forintnyi összeget Jászberény infrastrukturális fejlesztésére jóváhagyta. A megfogalmazott célok között szerepelnek útfelújítások, csapadékelvezető rendszer rekonstrukciója, bizonyos intézmények fejlesztése, az egyéb helyekről befolyó pályázatok plusz költségének fedezete. Lényeges, hogy a kormány az önkormányzat elképzelésére vonatkozó minden egyes elemet jóváhagyott, ami azt jelenti, városunkat gazdaságilag stabilnak, a hitel-visszafizetésre alkalmasnak értékelte.

Jelenleg már zajlik az ez évi költségvetés tervezése, amellyel párhuzamosan a négymilliárd forint felhasználásáról való konkrét gondolkodás is terítéken van az önkormányzat asztalán. Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester kifejtette, hogy a költségvetésből az eddig a fejlesztésekre fordított felszabaduló összegnek is van helye. A költségvetésben 600 millió forintot állítottak be a fent említett hitelfelvételi lehetőségben a TOP-os pályázataink saját erejű vagy plusz költséget igénylő kiegészítésére. A felszabaduló összegekből továbbra is jut pénz a fejlesztésekre, valamint bár halasztott időben, de nem feledkezhetünk meg róla, hogy jelentkezik egy mintegy 200 milliós törlesztési feladata is a városnak. A hitel jelentősége a fejlesztések gyors megvalósításában rejlik.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?