Biblia és biokémia

Dr. Boros László a Kalifornia Egyetem orvos biokémikus professzora áprilisban járt nálunk, amikor a Főnixben tartott előadása alkalmával leheletmintákat is adhatott a közönség. Mint akkor kifejtette, a kilélegzett levegő párájából következtetni lehet a vizsgált személy általános egészségi állapotára. December 12-én, kedden már a mérési eredmények ismeretében tért vissza egy újabb előadással városunkba. A prezentáció előtt kerestük meg egy személyes beszélgetés erejéig.

Várszegi Tibor művészeti igazgató invitálására érkezett a Főnixbe, akit a gimnáziumi évek óta barátjának tekint. Bár egész más területeken teljesedtek ki hivatásukban, a színházterem azonban, úgy tűnik találkozási pont lehet művészet és biokémia között.
A tudomány mérésekkel igazolt ténye, hogy a lélek egészsége befolyásolja a test egészének állapotát. A boldog emberek egészségesebbek s a boldogság egyik forrása lehet éppen a színház is. A jólétnek, az egészségnek megvannak a nagy mintákon mért tudományos paraméterei, ez a laboratóriumi diagnosztika alapja.

Röviden összefoglalná mi lesz a témája mostani előadásnak?
Az emberi szervezetben termelődő anyagcsere víz biokémiai, kémiai, fizikai és orvosi összefüggéseit vizsgálom. Kutatási területem a deutérium-csökkentett víz egészséget befolyásoló hatása, pontosabban az a deutérium-csökkentett víz, ami sejtjeinkben termelődik. Ennek ismerete, ezen szemléletbeillesztése a közgondolkodásba a mai előadás legfőbb feladata. A múltkori alkalomkor leheletmintákat adhatott a közönség, az ezekből mért deutérium adatokat a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem klinikáján egy Colorádóból származó nagyszámú vizelet és nyál mintasorban mért deutérium adatokkal összehasonlítottuk, majd elküldtük a mintaadóknak az eredményeket. Most erről beszélünk majd, természetesen nem az egyedi értékeket vagy konkrét eseteket veszünk górcső alá, hanem egy sokkal szélesebb perspektívát nyitunk mivel a Bibliában tett deutériumra vonatkozó utalásokat hívjuk segítségül a kapott eredmények tükrében.

Említette, hogy a Kalifornia Egyetemen kívül Kínától Ausztráliáig részt vesz különböző kutatásokban, illetve kutatási programokat egyeztet, oktat. Ezen alkalmakkor tapasztal valamiféle különbséget a hazai és a külföldi kollégák között?
Kaliforniában, ahol dolgozom, illetve az USA-ban egyre több jelentős kutatóintézet, egyetem, illetve klinika használja a deutérium-csökkentés különféle módjait, a deutérium-csökkentett vízzel való terápiát. Mi ezen felül a táplálkozás útján bevitt tápanyagokból termeltetjük a deutérium-csökkentett vizet. Ennek az USA-ban is rendkívül jó terápiás hatásai vannak. Mérési eredményeink között nincs jelentős különbség, amennyiben régiókban gondolkodunk. Az úgynevezett nyugati társadalmakban élők a nagyiparban előállított magas deutérium tartalmú táplálkozási termékekhez – alacsony zsír és magas cukortartalmú ételekhez – jutnak hozzá, így hasonló deutérium lenyomatokat produkálnak a laboreredmények tekintetében. Országhatároktól függetlenül kezdenek kiegyenlítődni a rákkal, cukorbetegséggel, elhízással kapcsolatos tünetek, panaszok. Nem népbetegségekről, hanem sajnos itt globalizált kórfolyamatokról beszélünk. A fent említett sejtszintű anyagcsere betegségek már egészen fiatal korban is jelentkeznek.

Említene néhány példát azokra az ételekre, amit fogyasztanunk kellene és olyanokra is, amelyeket nem érdemes megvásárolnunk egészségünk megtartása érdekében?
Elsősorban természetes élőhelyükön nevelt állatok zsíros, húsos részeiből származó táplálékokat kellene fogyasztanunk, amelyek legeltetve éltek. Szalonna, kolbászhúsok, zsírok, mert az ezek égetésével sejtjeinkben termelődő víznek alacsony a deutérium-tartalma, aminek rendkívül jó terápiás hatásai vannak. Próbáljunk meg helyi termelőtől vásárolni. A nagyipari körülmények között táplált jószágokat olyan takarmányokkal, illetve kiegészítőkkel etetik, amelyek deutérium tartalma magas, ezáltal igaz gyorsan fejlődnek, de húsuk, zsírjuk táplálkozás céljára alkalmatlan, sőt káros. Mérésekkel igazoltuk, hogy a GMO kukorica rosttal kiegészített termékek, például a chips-ek, vagy a palackozott vizek, cukrozott italok deutérium tartalma mind igen magas.

Kijelenthetjük azt, hogy aki a fenti ajánlások szerint táplálkozik, az betegség-megelőzést végez?
Igen, Los Angeles-i klinikánkon például preventív céllal és terápiaként is használjuk az alacsony deutériumot hordozó helyesebb emberi táplálkozást. Mi a módszereket biztosítjuk a gyógyuláshoz, megelőzéshez. Amennyiben valaki túl magas deutérium szinttel rendelkezik, s ennek következtében cukorbeteg, rákbeteg, túlsúlyos, mert deutérium okozta anyagcserezavarral rendelkezik, első lépcsőként érdemes megpróbálni az életmódváltást, a deutérium-csökkentést. Deutériumot csökkentő táplálkozással a tünetek csökkennek, illetve megszűnhetnek.

A szakma mennyire nyitott az ön által kutatott kérdések iránt, a mai előadás témájában például?
Nem gondolom, hogy itt nyitottnak kell lenni, a fentiek fontos biokémiai ismeretek, tudományos tények és attól, hogy egyesek elfogadják vagy nem, a biokémia, az anyagcsere összefüggései nem változnak. A deutérium az úgynevezett kinetikus izotóp hatásai miatt sejtjeink, szervezetünk energia termelő, így tehát jelentős munkát végző piciny, forgó fehérjéit is roncsolja az anyagcsere víz termelődése közben. Ezen ismeretek nélkül gyógyítani, vagy egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsokat adni szakmai felelőtlenség! Magyarországon például a Tudományos Akadémiának stabil izotóp mérésekkel foglalkozó részlegei mellett több USA kutatóintézet is komoly vizsgálatokat végez a témában, például Palo Alto-ban, ahol a magyar szakembereket rendkívül nagyra tartják. Rajtam kívül sok orvos használja, javasolja munkája során a deutérium csökkentését, így egy széles szakmai paletta áll rendelkezésre, ahol tapasztalatainkat meg tudjuk vitatni, ezeket betegekkel is meg tudjuk osztani.

Mióta foglalkozik a tudomány a deutériummal?
Az 1920-as évek végén már jelentős kutatók foglalkoztak vele, Harold C. Urey amerikai tudós a harmincas évek elején kémiai Nobel-díjat kapott a deutériumra irányuló kutatásaiért. 1988-ban jelent meg tudományos orvosi lapban az első publikáció, amelyben leírják, hogy amennyiben az emlős sejten belül eltolják a víz összetételét a lúgosság irányába a deutérium visszatartásával, akkor ez rákot okoz. 1993-ban Somlyai Gábor magyar biológus kimutatta, hogy a sejten belüli deutérium arány, a sejtet körülvevő víz deutérium szintjétől függően,alapvetően befolyásolja a sejt osztódási képességeit. Egy közös kutatásunk során sikerült kimutatni és a Harvard egyetemen bemutatni a deutérium-csökkentett víz pontos biokémiai hatásmechanizmusát a mitokondriumok aktivitásán keresztül.

Érdekes módon Ön összekapcsolja a Biblia tényeit a kutatásaival.
Az USA-ban 2026-37 közé prognosztizálják az első Marsot betelepítőexpedíciót. Ennek kapcsán fontos kérdéssé lépett elő a hidrogén-deutérium arány, többek között azért mert a Marsnak a Földhöz képest három-négyszer magasabb a deutérium szintje. Tehát ez fontos része lett a bolygóközi űrkutatási programoknak. A biológiai rendszerek igyekeznek megszabadulni a deutériumtól, melyhez többek között pontos gazdálkodási, öntözési, táplálkozási és életmódbeli útmutatásokat ad a Biblia. A Marson történő első emberi generációk váltása, a Mars vándorlással való„geo-fizikai”, helyesebben talán „areo-, vagy marso-fizikai” feltárása igen hasonlatos lehet majd a zsidók Földivándorlásához. Ha megszakadna az érintkezés lehetősége, a majd ott felnövő generációknak a Genezis, a Teremtéstörténet „geo-fizikai” deutériumfrakcionálással kapcsolatos,illetve annak Marshoz igazított adaptációja ad majd támaszt az ottani emberi élet kialakításához. A Genezis óhéber nyelven alapvető biológiai elveket is érint, úgy mint a fajokat, azok változékonyságát a tulajdonságok örökítéséért felelős DNS-t hordozó mag által, a biológiai oxidációt, a szervezetben termelődő és membránokkal elválasztott víztereket, vagy a fotoszintézist. Ezek egyik legfontosabb közös eleme a deutérium-csökkentés biokémiai elve, amit napjainkra értettünk meg.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?