Budai Lóránt az SZMSZ módosításról

A legutóbbi testületi ülésen az SZMSZ módosítás kavarta a legnagyobb vitát. A történtekről Budai Lóránt polgármester véleményét kérdeztük.

A Fidesz frakció Bobák Zsolt bizottsági elnöki székéből való felállításával a négy bizottságból háromban az ellenzék kerül többségbe. Ezzel egyértelműen a választói akaratot veszi semmibe a kormánypárt, illetve felborítják az előzetesen lefektetett egyezséget. A probléma azzal van, hogy az elnökcserére semmiféle szakmai vagy jogalap nem született. Úgy gondolom, mindennek hátterében a közbeszerzési bizottság megvétózásának ügye áll.

A tanácsnoki pozíció megszüntetésével sem értek egyet, hiszen a szeptemberben tárgyalt közbiztonsági feladattervben van rengeteg olyan ellátandó feladat, amit Dobrán Gyula vállalt. Állításával ellentétben számtalan alkalommal hívtuk egyeztetésre, ahol vállalt is feladatot. Az, hogy az elmúlt egy évben tanácsnokként nem dolgozott, az nem minket minősít.

A testületi ülések helyszínváltásának akadályoztatása egyértelműen arról szól, hogy a Fidesz nem kívánja a nyilvánossággal megosztani az ülésen történteket. Jelenleg hiába nyilvánosak az ülések, a Városháza nem alkalmas nagy tömegek befogadására, főleg nem ebben a pandémiás időszakban. Az csak kifogás, hogy a Déryné technikailag nem alkalmas az ülések megtartására. Valójában a városi ellenzék nem szereti a nyilvánossággal való szembesülést.

Pillanatnyi ismereteink szerint törvénytelen a módosító, egyik frakció sem mondhatja meg a polgármesternek azt, hogy hol tartsa meg a testületi üléseket. Szeretném, ha a kérdés újra előtérbe kerülne, ezért lesz november negyedikén egy újabb ülés, amin a megvétózott előterjesztést újra tárgyaljuk. Az elmúlt egy évben két alkalommal volt kihelyezett testületi ülés. A jövőben is alkalmanként kerülne rá sor, olyan esetekben, amikor a lakosság nagy érdeklődésére számíthatunk.

Célunk, hogy minél többen lássák, hallják és tapasztalják mi folyik a Városházán. A legfontosabb, hogy a lakosság ott lehessen és akár beleszólhasson a döntésekbe. Annak sem lennék ellenére, hogy a megjelentek véleményt nyilvánítsanak egyes kérdésekben, a vendégek hozzászólnának az előterjesztésekhez. Nem hiszem, hogy a lakosság bevonása nélkül kellene bármiben döntenünk. Akár ott, akár az ülés után fordulhassanak a képviselőkhöz. Akinek nincs takargatni valója az ilyen kezdeményezést nem vétóz meg!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?