Nálunk a vevő az első!

Fém és műanyag. E két alapanyag jelenik meg a Metálplaszt Kft. nevében, és ezek jelentik a vállalat üzemcsarnokaiban előállított termékek alapjait is. Szerdán délután Jászberény képviselő-testületének tagjai is betekintést nyertek a gyártásba a szokásos havi üzembejárás alkalmával.

A Jászberény és Jásztelek között található telephely tárgyalójában helyet foglaló érdeklődőket – Szabó Tamás polgármestert, a képviselő-testület tagjait, valamint a média képviselőit – Fülöp Tibor cégvezető köszöntötte. Diákkal illusztrált prezentációjában röviden bemutatta a cég történetét, a gyártás profilját, vázolta a jövőre vonatkozó terveket. A Metálplaszt Kft., mint több berényi társa, a rendszerváltás idején kipattant ötletből nőtte ki magát prosperáló vállalattá, amely ma a világ legnagyobb autómárkáinak s egyéb multivállalatoknak szállít műanyag alkatrészeket. A műanyagüzemben gyártott, fröccsöntéssel készült termékeket a szerszámüzemben készített szerszámokkal állítják elő. A vállalat több mint ötszáz családnak biztosít munkát, ám mint a régió egyéb cégeit, őket is sújtja a munkaerőhiány. Mintegy száz foglalkoztatott hiányzik a létszámból, nagy gond a képzett szakemberek hiánya.

A vezetők keresik a megoldást, gondolkodnak szolgálati lakások biztosításáról, dolgozói buszjáratok indításáról, külföldi munkaerő toborzásáról. Bizakodnak abban, hogy a szakképző intézettel kötött megállapodásuk is enyhíti a problémát. Az iskola és a cég ösztöndíj programja segít a fiatalok képzésében, biztos munkahelyet kínál, és remény szerint itthon tartja a frissen végzett szakmunkásokat.

A Metálplaszt Kft. első fröccsöntő gépe egy családi ház garázsában kezdett dolgozni 1989-ben. A mára múzeumi darabbá érett „Törpapa” névre keresztelt gépmatuzsálem az üzemcsarnokban tölti nyugdíjas éveit, s jóságos nagypapa módjára ott figyeli az ifjú gépgenerációt jelképező modern robotokat, melyek szinte pihenés nélkül állítják elő a műanyag alkatrészeket. A csarnokokban folyamatosan dolgoznak a gépek, s mellettük természetesen az őket irányító munkások. Leállás csupán ünnepnapok alkalmával történik. Csak így tudnak megfelelni a cég szemléletét tükröző jelmondatnak: „Nálunk a vevő az első!” A megrendelők érzik és értékelik a vállalat filozófiáját, hiszen a Metálplasztnak egyelőre nem akadt versenytársra. Megrendelőik olyan neves autógyárak, mint a BMW, Volvo, Honda, Suzuki, Mini, Volkswagen, Mercedes, melyek számára a legmagasabb minőségi elvárásokat tudják teljesíteni. Általában az autók belső terének leglátványosabb kozmetikai egységét, a frontvonalat készítik, amelyeket a vevők igen kritikusan szemlélnek. Ebben az évben indult a légzsák-összeszerelő üzem munkája, amely tevékenység rendkívüli precizitást igényel. A következő 3-5 év tervei között szerepel, hogy az autógyártókhoz közvetlen beszállítói kapcsolatot építsenek ki. A járműiparon kívül kapcsolatban állnak olyan cégekkel, mint a Carrier, Bosch, Alpine, Konica Minolta vagy az Electrolux, amely számára porszívó és hűtőgép alkatrészeket is gyártanak. A műanyagot helyben meg is festik, s ezzel a Metálplaszt kitűnik versenytársai közül. Jól felszerelt mérőlaborjuk ezred pontosságú számításokra képes. A vállalat teljes körű logisztikát visz, a raktározástól a szállításig mindent saját rendszeren belül megoldanak. A vezetőség munkatársi gárdája hosszú évek óta dolgozik együtt, a munkatársi viszonyon túl élő baráti kapcsolatot ápolnak. Talán ez is a titka, hogy a cég árbevételét szemléltető diagram görbéje meredek felfelé ívelést mutat, az elmúlt években a 30 százalékot is elérték s további növekedést prognosztizálnak. A Metálplaszt jelenleg közel 20.000 négyzetméteres területen fekszik, s az elkövetkező években további fröccsöntő, szerelő és raktár csarnokkal bővül.

A beszámolót követően a vendégek szintén informatív üzembejárás alkalmával ismerkedtek az itt folyó munkával, majd a tárgyalóba visszatérve a házigazdák állófogadásra invitálták a delegációt. A pohárköszöntő alkalmával Szabó Tamás megköszönte a lehetőséget, s gratulált a második generációs üzemvezetés sikereihez. Felajánlotta, hogy a cégvezetés a vállalat érdekében kérdést, kérést intézzen az önkormányzathoz. Fülöp Tibor elmondta, hogy igyekeznek az éppen egy évvel ezelőtt elhunyt cégalapító édesapjuk, Fülöp Béla által kijelölt utat követni. A város mecénása díjat elnyerő Fülöp Béla a kultúra, a sport és az egészségügy területén számos alkalommal támogatta Jászberényt, s ezt a fajta tevékenységet fiai is továbbviszik, csakúgy, mint az üzem fejlesztését, amellyel sok jászsági családnak biztosítanak megélhetést. A cégtulajdonos kérése is a munkatársakhoz, a közösséghez való lojalitást tükrözte, amikor Jászberény és Jásztelek között kerékpárút építésének ötletét terjesztette a polgármester és a képviselők elé.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?