Látványos volt az idei expó

Pénteken délután Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az expó színpadán ünnepélyesen megnyitotta a VII. Jász Expo és Fesztivált.

A megszólaltatott Lehel-kürt hangjával vette kezdetét az ünnepi műsor. A felharsanó dallamok s azt követő Berzsenyi Dániel-idézet hosszú távú bőség, gazdasági siker reményét hozza el a jászoknak – hangoztatta Erdei Gábor konferanszié meggyőződését.

A három napon át tartó rendezvény résztvevőit, a kiállítókat, a meghívott települések delegációit, az érdeklődőket, szervezőket és nem utolsósorban Jászberény közösségét Szabó Tamás polgármester házigazdaként köszöntötte. A városvezető a hátunk mögött lévő hét esztendő jelentőségére hívta fel a figyelmet. Az expó életében eltelt idő már alkalmas arra, hogy megalapozott tapasztalatokat vonjunk le a jövő építése érdekében. Az expó megtalálta a Jászságban a maga helyét, jól prezentálja a gazdaság szereplőinek helyzetét, amely önmagában is kiemelkedő minősítésre szolgál. A program, melynek fókuszában egy ilyen teljesítmény áll, szükséges és vállalandó egy város életében – hangsúlyozta Szabó Tamás.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője szintén üdvözölte a megjelenteket. Beszédében a tőle megszokott módon egy tanulságos anekdotán keresztül illusztrálta a gazdasági innováció, a megújulásra való hajlandóság jelentőségét. Hangsúlyozta, az expó híven tükrözi a jászok példaértékű szorgalmát, gazdasági sikerét.

Tiszteletét fejezte ki a vállalkozóknak, elsősorban a dr. Rédei István vezette Jászsági Menedzser Klubnak, akiknek köszönhetően a nyár folyamán részt vehettünk egy rendkívül sikeres gazdasági konferencián. Szintén köszönetet mondott dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszonynak a Jászság érdekében nyújtott közbenjárásért. Az önzetlen segítségnyújtást Mária nap apropóján virágcsokorral is meghálálta a képviselő.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a Jászságot egy szigethez hasonlította, mely kultúrájában, hagyományaiban, gazdaságában kiemelkedik környezetéből, ahová jó megérkezni, ahonnan érdemes tapasztalatot gyűjteni. A jászok szorgalma, kitartása, hozzáállása példaértékű, melynek eredményeivel mind a megyeházán, mind az országban bárhol büszkének lehet lenni.

Marczinkó Zoltán nyitóbeszédében kiemelte, hogy a Jászság és Jászberény gazdasági törekvései egybecsengenek a kormány gazdaságpolitikájával, jól tükrözik az ország fejlődését, stabilitását, lendületét. Tolmácsolta a miniszter üdvözletét, akinek ígérete szerint beszámol arról, hogy egy kiváló város nagyszerű rendezvényén vett részt, ahol a cégek növekednek és prosperálnak, a növekvő foglalkoztatás mellett kiemelkedő árbevételt és adóforintokat produkálnak. A kormány törekvései, hogy olyan működési környezetet teremtsenek, amelyek elősegítik a vállalatok működését, fejlődését. Az ország gazdasági sikerének alapja, hogy egyre több olyan van jelen nálunk, amelyik a fejlődés motorját képezi Magyarországon és Jászberényben egyaránt. Ehhez a célhoz elengedhetetlen a kis- és középvállalkozások támogatása. Az európai uniós forrásokat és a hazai költségvetésből származó pénzeszközöket szintén ezek szolgálatába állítja.

A díszvendégként jelen lévő Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc köszönetet mondott a meghívásért és bizakodását fejezte ki a két település kapcsolatának további bővítéséhez. Borbás Ferenc jászkun főkapitány felolvasta a Jászberény városa nevében íródott, díszvendégi meghívást tanúsító dokumentumot. Dr. Mirza Hosseini Shahrok, a Perzsa Kulturális és Művészeti Központ Kft. igazgatója, az Iráni Kereskedelmi Központ vezetője – tökéletes magyarsággal – az ARS Persica Kiállítás megtekintése mellett a két ország közötti gazdasági együttműködési lehetőségek keresésére invitálta a cégek vezetőit. Az iráni delegáció értékes, tradicionális kézműves termékekből álló ajándékcsomagot adott át a Jász Múzeum részére, amelyet Hortiné dr. Bathó Edit intézményvezető köszönettel fogadott. Szintén ajándékkal és díszoklevéllel tisztelte meg a küldöttség Szabó Tamás polgármestert, Szabó János vásárigazgatót és dr. Bathó Edit múzeumigazgatót a szakmai együttműködés jutalmául.

A Jászság gazdasági sikerének alapkövei az itt működő vállalkozások. A következőkben az ő jutalmazásukra került sor a vásár díjainak ünnepélyes átadójával. A VII. Jász-Expo és Fesztivál Vásári Nagydíját a Dometic Zrt. kapta, melyet Marczinkó Zoltán nyújtott át. A Vásárdíj a jásztelki Kókai és Társa Kft.-t illette meg. A díjat Szabó János vásárigazgató adta át. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Különdíját a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. standja nyerte el, amelyet Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke adott át. Jászberény Város Különdíját a Jász Ablak Kft. képviselője vette át Szabó Tamás polgármester kezéből. A JÖSZ Különdíját Jászfényszaru vezetője vehette át Farkas Ferenctől, a szövetség elnökétől. A megyei Kereskedelmi és Iparkamara Különdíjára a Hering Autóház Kft. volt jogosult. A díjat Szatmári Zoltán, a kamara általános alelnöke adta át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Különdíját a Gasztrobi vállalkozás, Berente Róbert jászberényi kistermelő kapta Kis Jánostól, a szervezet alelnökétől. A VOSZ Különdíját a Téba Tüzép képviselője vette át Szabó Jánostól, a szövetség alelnökétől. A Jászsági Menedzser Klub Különdíját a Boros és Fiai Kft.-nek ítélte oda az egyesület. Az elismerést dr. Rédei István, az egyesület elnöke nyújtotta át.

Az ünnepséget követően a díjazottak, a meghívott vendégek, a város vezetői közösen tekintették meg a vásárt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?