Napi gondok a hármas körzetben

A körzet legproblémásabb helyszínén, a Mátyás utca végén találkoztak a 3-as számú választókerület lakói képviselőjükkel, Sipos Zoltánnal múlt szerda délután három órakor, a körzetbejárás kezdetekor.

Az utca lakói felháborodásuknak adtak hangot, amikor kifejtették, hogy lakóhelyük szennyvíz problémájára közel tíz éve nincs megoldás. Elmondták, hogy esőzések, hóolvadás idején a csatorna szennyvíz tartalma felbuzog a fürdőszobákban, mellékhelyiségekben, pincékben. Amennyiben a többletnek a csatornafedél felnyitásával utat engednek, akkor az utcán hömpölyög a szennyvíz, ami súlyos fertőzéseket okozhat. Ideiglenes megoldásként a Zagyva-menti pástra terelik az árkokban, utcán felgyülemlő szennyvizet, amely terület így már alkalmatlan a környékbeli gyermekek számára játékra, vagy bármilyen szabadidős tevékenységre. Sipos Zoltán meghallgatta valamennyi panaszos dokumentumokkal alátámasztott problémáját, és elmondta, hogy a város igyekszik megoldani a helyzetet. Ennek egyik eleme az esővíz és a szennyvízcsatornák kapcsolatának vizsgálata, amely kideríti, hogy ki kötötte rá illegálisan a csapadékcsatornát az egyébként is túlterhelt szennyvízhálózatra. A gond végleges megoldását a szennyvízátemelő rekonstrukciója jelenti, amit a jövő évi költségvetésből valósítanak meg.

Mindemellett a város egészére jellemző az elavult csatornarendszer, amelyet az önkormányzat hitelből kíván gyorsított ütemben felújítani.

A Mátyás utca másik végén, a Jásztelki úton elkészült a zebra, melyhez a balesetek megelőzése érdekében megfelelő közvilágítást szeretnének a lakók kérni. Ezen a területen is probléma, hogy az esővíz megáll az út szélén – hívta fel a figyelmet az egyik környékbeli lakos.

A bejárás a Jásztelki úton haladt tovább egészen a Fáy András utcáig, ahol a felújított játszóteret szemrevételezték. Előzőleg a lakók egy részének kérése szerint nyársaló hely alapjait rakatta le az önkormányzati képviselő, ám a lakótelepen többen feleslegesnek tartják a sütögető kiépítését, így végül az mégsem valósul meg. A lebetonozott részre majd padot helyeznek – mondta Sipos Zoltán, aki azt is hozzátette: a homokozót komfortosabbá teszik, a focikapukat hamarosan kihelyezik, újabb hintát telepítenek a térre, valamint sövénnyel vagy kerítéssel megoldást keresnek a terület biztonságosabbá tételére. A Székely Mihály utcában szintén van egy régi játszótér, ami ugyancsak rendbetételre szorul. Első lépésként a fák gallyazása, a csatornafedél cseréje történik majd meg ezen a helyszínen. Szintén itt érkezett panasz a közelmúltban nyílt szórakozó helyiségre, ahonnan a hétvégente kiszűrődő hajnalig tartó hangos zene zavarja a lakók nyugalmát. A képviselő hivatalos bejelentést javasolt a hatóság címére.

Az élénk érdeklődéssel kísért bejárás öt órától fórummal folytatódott, amelynek a Lehel Vezér Gimnázium adott otthont. Itt csatlakozott a már jelen lévő irodavezetőkhöz, képviselőkhöz, szakemberekhez Szabó Tamás polgármester, Horgosi Zsolt a J.V.V. Nonprofit Zrt ügyvezetője és még néhány önkormányzati képviselő. Sipos Zoltán röviden összefoglalta a bejárás tapasztalatait, ismertette a felmerülő problémákat. A polgármester megerősítette, hogy a szennyvízből adódó problémák egyre sürgetőbb megoldásért kiáltanak városszerte, így a jövő évi költségvetésből prioritásként 26 millió forintos összeget szánnak az átemelő műszaki rekonstrukciójára. A lakók azon kérésének azonban, hogy a szennyvizet addig tereljék a városi Zagyvába, nem tudnak eleget tenni, hiszen ez környezetvédelmi és jogi akadályokat is felvetne. A szennyvíz-problémák végleges megoldását a sikeres hitelfelvételre alapozzák, ám ha a pályázat mégis zátonyra futna, akkor további helyi beavatkozásokra lesz szükség a kritikus területeken. A probléma 2018-ban meg kell, hogy oldódjon – hangsúlyozta a polgármester.

Felmerült kérdésként a közvilágítás modernizációja, bővítésének lehetősége a körzetben. Sipos Zoltán elmondta, hogy több helyen telepíttetett köztéri világítást, és lehetőségeihez mérten folytatja a továbbiakban is a bővítést. Szabó Tamás hozzátette, megvizsgálják azt a kérést is, hogy korábban kapcsolják fel a városi fényeket, de hozzátette, hogy egy órányi többletvilágítás energiaszükséglete éves szinten milliókban mérhető. A led-es közvilágítás bővítésére keresik a pályázati lehetőségeket.

A Jákóhalmi úton található társasház lakója panaszkodott, hogy a ház melletti buszmegálló túl közel van a lakóépülethez, a buszra várakozók gyakran a párkányára pakolnak, sőt most a házfelújítás idején az állványzat alá is beállnak, ami balesetveszélyes. Kéri, hogy legalább a házfelújítás idejére helyezzék át a buszmegállót, de amennyiben lehetséges, keressenek végleges, alkalmasabb helyszínt a buszvárónak. Felvetődött egy igény gyalogátkelő létesítésére a Kinizsi utca-Ady Endre út kereszteződésének közelében. A polgármester elmondta, hogy egy-egy zebra megvalósítása milliós tételt jelent, így valószínű, hogy inkább közlekedési táblákat helyeznek majd ki az érintett területekre.

Érdeklődtek a résztvevők a házhoz menő hulladékszállítás ügyében is. Azt szeretnék, ha a lebomló anyagú szelektív zsákok megvásárlására több helyen is lehetőségük lenne. Horgosi Zsolt vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a J.V.V. Nonprofit Zrt Margit-szigeti és a Jákóhalmi úti telephelyén kívül a Coop boltokban most is lehet kapni ilyen gyűjtőzsákokat, de megígérte, hogy tárgyal más érintettekkel is ez ügyben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?