Emlékszilánkok a Főnixben

A költészet napja jegyében várta közönségét április 12-én a Főnix Fészek Műhelyház Szilágyi Tibor Emlékszilánkok című önálló estjére. A nézők a színművész saját verseiből készült műsorát láthatták, amelyben zenével és énekkel közreműködött jó barátja, Heilig Gábor.

Szilágyi Tibor a magyar színház és filmművészet kiemelkedő egyénisége, aki több mint fél évszázada kezdte pályafutását. Arcát és hangját az egész ország ismeri, hiszen szinte nincs is olyan hazai színház, ahol ne játszott volna. A népszerű színművész számtalan emlékezetes színpadi és filmes szerepet formált meg az elmúlt évtizedekben, s mindemellett kedvelt szinkronhang is. Hangját világsztároknak kölcsönözte, köztük van Sean Connery és Jean Reno is.

Ha azt hittük, hogy ismerjük, talán félreismertük, és van, amit nem tudtunk róla. A szerda esti találkozás középpontjában saját versei álltak, melyekben életének legfontosabb pillanatait örökítette meg, a magánélet és a színészi pálya kettős tükrében. A műsor első verses kötetének, az Emlékszilánkoknak színpadra álmodott változata. Az előadott versek között rövid történetecskék hangzottak el az élete és színészi pályája állomásairól, meg persze nőkről, szerelemről. A szövegek hangulatához kapcsolódóan Heilig Gábor énekelt dalokat, gitáron kísérve azokat.

A két színházi ember a hétköznapi életben is jó barát, a Balatonkenesén töltött nyarak, az ott összejáró társaság, a vitorlázás és még megannyi más, számtalan mesélhető történet forrásai.

Az előadás alatt és azt követően Szilágyi Tibortól megtudhattuk, hogy élete első kötetét 65. születésnapjára írta meg magának – ez lett az Emlékszilánkok. Ennek az előzménye az volt, hogy akkoriban két vagy három délelőtt versben megírta az egész életét. Barátai tudták, hogy szokott írni, és bíztatták, hogy ne maradjon asztalfiókban az írása. Egyszer aztán egy könyvkiadó vezetőjével volt közös társaságban, aki elkérte a kéziratát. Rövid időn belül jelezte, nagyon tetszik neki amit olvasott, szerez rá kiadót. A Palatinus Kiadóhoz került az anyag, ahol a kiváló író-költő, Háy János szerkesztésében jelenhetett meg. Felejthetetlennek nevezte a vele való első találkozáskor elhangzottakat: „nem gondolom, hogy te egy Rilke vagy, de ilyen őszinteséggel ritkán találkoztam”.

Meg akartuk tudni, hogy ilyen gazdag pálya után hiányzik valami az életéből, akad szerep, amit még eljátszana? – Szerencsés ember vagyok, nincs bennem semmiféle hiányérzet – mondta – Megkaptam mindent az élettől. Eljátszottam mindent, amit nekem kellett eljátszanom, nagyszerű családom és barátaim vannak, akikkel jól érzem magam. Képzelje, még a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának is megválasztottak. Hát kell ennél több?”

Kellemes este volt, hangulatos műsorral, társalgással fűszerezve, üdítő korty a rohanó világban.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?