Örülni bármi áron

Rejtő Jenő kabaréjelenetei mellett legendás hősei is megelevenedtek november 29-én este a Soproni Petőfi Színház művészeinek előadásában. A Rejtő, a megejtő című est teljes telt házat vonzott a Főnix Fészek Műhelyház nézőterére.

Rejtő Jenő, eredeti neve Reich Jenő, látszatra ponyvaregényeket írt, azonban életművét manapság már az irodalmi körök is nagyra értékelik. A húszas – harmincas években a pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így Karinthy Frigyeshez és Kabos Gyulához is. Írói tehetsége nem ért véget a ponyvának titulált könyveinél és a sokat játszott, népszerű kabaréjeleneteinél. Utazásai, kalandozásai közben novellákat, prózákat, verseket, útinaplót is írt, utánozhatatlanná és sokarcúan egyedivé ezen írások mélysége teszi őt.

Rejtő, a megejtő vidám zenés előadása, a „rejtői” szellemiséget idézte meg, ami egyúttal tisztelgés a népszerű, ugyanakkor viharos életű, tragikus sorsú magyar író előtt. Közkedvelt regényrészletei, kabaréjelenetei mellett elhangzottak versei is.

A színpadon megelevenedett a harmincas évek legendás Japán kávéháza, a korszak pesti kabaréinak világa és feledhetetlen sanzonjai. A fiatal Rejtőt látjuk az ebédjéért írni – szerepében Ács Tamás színművész –, és mesélni a pincérnek kalandjairól. Felbukkan két felesége is, akik gépírónőként részt vettek írásainak megszületésében. Ebben a környezetben kelnek életre irodalmi művei és bohózatai, hol mulatságosan, máskor megrázó őszinteséggel.

„Uram! A késemért jöttem!” – hangzik a klasszikus mondat, és a nézők máris groteszk kalandokban találják magukat. Legendás hősei, valószerűtlen karikatúra figurái – többek között Fülig Jimmy, Troppauer Hümér és társaik – kacagtató kalandjaiba is bepillanthatott a közönség.

A történetek állandó háttérszereplője a bárzongorista játszik a vendégeknek és megosztja „rejtői” mélységeket idéző bölcsességeit akár egy krónikás, mint az író élő lelkiismerete. A zongora billentyűin Papp Gyula „lépdelt”, a Mini és a Skorpió együttes legendás billentyűse, aki az est zenei szerkesztője is. Vele együtt a soproni színház fiatal művészeinek komédiája megidézte a magyar szórakoztató irodalom legnépszerűbb képviselőjének életmű-darabkáit.

Az előadás két felvonásos volt, ami bohókás hangulatban telt, utazhattunk egy olyan világba, amely egyedi és megfejthetetlen marad. Egyszerűen megejtő! A korabeli pesti kabaré idejét múlt, elavult műfajnak tűnik, és a befogadó közeg sem a régi, összességében mégis mosollyal jöttünk ki az előadásról.

Fotó: Szalai György

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?