Kilencedik évad a Főnixben

Évadnyitó tájékoztatóra várták szeptember 13-án kora délután a Főnix Fészek Műhelyházban Várszegi Tibor művészeti vezető és munkatársai a sajtó képviselőit (is). Az alkalom: Jászberény befogadó színháza kilencedik évadát kezdi meg.

Bevezetésképpen a világzenét játszó Neofolk együttes dallamait hallhattuk, Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter előadásában. Ők Jászszentandrásról járják az országot-világot, a körülöttünk élő népek zenéjét kutatják és művelik.

Várszegi Tibor művészeti vezető az elmúlt nyolc színházi évad összegzésével kezdte tájékoztatóját. Ezen időszak alatt 186 társulat, illetve előadó 285 különféle előadását, programját valósítottak meg összesen 471 alkalommal.

A színház, valamint az előadások finanszírozásáról elmondta: „Aki teret ad, az életet ad – ezt kell első helyen említenem, egy város tulajdonát képező, kihasználatlan épületet töltöttünk fel élettel.” Az önkormányzat beruházásával létesült itt hangosítási rendszer, lámpapark, függönyzet, a további költségeket pedig pályázati forrásokból finanszírozza az idén negyedszázados Új Színházért Alapítvány.

A város vezetése részéről jelen lévő Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester elismerő szavakkal méltatta a színház és műhelyház, nem utolsó sorban az igazgató nyolcéves tevékenységét. Megemlítette azt a tényt, hogy önkormányzat támogatását minden évben megtöbbszörözik, attól függően mennyire sikeresen tud a Műhelyház pályázni. Szeretnék, hogy állandóan élő, folyamatos kulturális kínálat legyen jelen, elérhető a városban, ahol mindenki talál kedvére való programot, és ebben helye van a Főnixnek is.

A Műhelyház épületében és keretei között működő képzések vezetői is megszólaltak. Tóthné Szatmári Terézia nagy örömére csoportos foglalkozásai népszerűek, művészetterápiás foglalkozásokat vezethet. Minden tevékenysége a táncra, önkifejezésre és a zenei nevelésre épül. Milosits Dániel színház pedagógus tréning munkákat vezet általános és középiskolás tanulóknak, beszéd technikát, ritmus játékokat. Teret biztosítanak a gyerekeknek, hogy ebből a digitalizált világból kiszakadjanak egy időre. Beszélgetni velük könyvekről, színházról, „eszméletlenül jó dolog”.

Várszegi Tibor a Főnix Fészek Műhelyház és Malom Színház elsődleges céljának a minőségi kultúra terjesztését nevezte: – Van olyan missziónk is hogy járatlan úton járunk elől, ez amennyire hálás, annyira hálátlan, és embert próbáló feladat, de hozzá tartozik a missziókhoz – fogalmazott. A színház szlogenje sem marketingfogás, hanem tapasztaláson alapul és abból született meg: „Aki hozzánk betér, boldogabban távozik, mint érkezett”!

Ilyen irányú pozitív tapasztalatairól számolt be Mizseiné Benke Marcsi a színház háziasszonya, aki nemcsak a közönség, de a színészek, az itt fellépő előadóművészek arcán is ugyanezt az örömöt látja. Ők a kulisszák mögött azt is elmondják, itt jobbat, többet, mást tudtak adni a közönségnek, a stúdió színház jellegéből adódóan.

Ez az évad is úgy kezdődik, mint az előzőek, hogy be lehet számolni valami újdonságról. Sokszor szóvá tették, hogy a színpad és a játéktér azonos szinten van, nem lehet mindenhonnan jól látni. Ezeket a tereket úgy ildomos legjobban berendezni, hogy a nézőteret emelik meg. Ez itt, most következett be. Minden egyes széksor eggyel magasabbra került az előzőnél, így már 120-130 ember is befér a színházba egyszerre, és mindannyian bele tudnak nézni a színészek szemébe, és a színész is a néző szemébe, ha akar.

Szeptemberben már a 9. évad kezdődik a színház történetében. Az évad tematikájában szerepel, hogy minél több színész házaspár fogadja el a színház felkérését. Elsőként, októberben, Szücs Nelli és Trill Zsolt lesz a vendég, akiket már nagyon sokszor láthatott itt közönség. Nagy hangsúlyt kapnak az idei évadban a Rómeó és Júliáról, illetve a csak Júliáról szóló darabok is. Legelőször október 3-án Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter mutatják be a híres Shakespeare műből adoptált duó drámájukat.

A művészeti vezető szerint közönségüknek nincs szüksége hívogató szavakra: akik ismerik a színház felhozatalát tudják, mit kaphatnak. Megtapasztalhatja ebben az évadban is minden érdeklődő.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?