Elgondolkodtató alkotások

Az idei év utolsó bemutatójára gyűltek össze a képzőművészet iránt érdeklődők, valamint a kiállító művészt tisztelők és szeretők. Farkas Edit grafikus, festőművész SZER-etet című kiállítás megnyitójára november utolsó napján került sor, a Lehel Film-Színház galériáján.

Farkas Edit sokak által ismert képzőművész Jászberényben. Itt született, a mai napig itt él, iskolái nagy részét is itt végezte, és különböző társadalmi funkciókat, szerepeket is betölt a város életében. Jelenleg a Hamza múzeum és Jász Galéria vezetője, a Jövőkép Alkotók Egyesületének tevékeny tagja.

Alkotóként, csoportos kiállításokon már sok alkalommal találkozhattunk grafikáival, festményeivel, ám ez az első egyéni, önálló tárlata, melynek címe SZER-etet. Az ősnyelv titkaihoz nyúlik vissza, ahol a szer jelentése: kapcsolat, összefűz, rend.

A tárlat megnyitására a szervezők Utasi Hajnalka költőt kérték fel. Ő már több alkalommal dolgozott együtt Farkas Edittel, legutóbb verseskötete és a nemrég megjelent mesekönyve illusztrálása kapcsán. Szerinte a művész festményei, az ott megjelenített absztrahált formák rejtvényeket adnak fel a nézők számára és elgondolkodtatnak. Ezekhez a címek, amelyekkel megjelölte a képeit, csupán egyfajta sugallatot, iránymutatást adnak, a megfejtést a szemlélőnek kell továbbgondolni, ami újabb egyedi érzéseket hozhat a felszínre.

Utasi Hajnalka saját műfajában, versben méltatta a festőművész, grafikus alkotásait Rejtvények címmel, majd arra kérte a látogatókat, hogy induljanak útra a „SZER-etet és a képzelet világába”, tekintsék meg a tárlatot.

Farkas Edit egyik kedvenc műfaja az illusztráció. A kiállítótérben egymás mellett egy hét darabból álló sorozat is látható, melyeket a Republic együttes dalai ihlettek. Góg Zoltán, a kiállítás rendezőjének köszöntő szavait követően Terenyi Krisztián gitárjátékát énekével kísérve előadott a zeneszámokból.

Zárásképpen Farkas Edit a kiállítás fő képéhez, a Tükröd vagyok címet viselőhöz készült három színtanulmányt adott át a bemutató létrehozásában és megnyitásában közreműködőknek.

Ajánlom az alkotások megtekintését, amit január 14-ig tehetnek meg.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?